Τα εμπορεύματα θα κρίνουν την πορεία πολλών νομισμάτων

Τα εμπορεύματα θα κρίνουν την πορεία πολλών νομισμάτων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη τύχη ενδέχεται να έχουν το 2016 ορισμένα από τα νομίσματα που κατακρημνίστηκαν στη διάρκεια του 2015, ακολουθώντας τις τιμές των εμπορευμάτων που γνώρισαν τη χειρότερη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ανάμεσα σε αυτά που οι αναλυτές θεωρούν πιθανόν να ανακάμψουν είναι τα νομίσματα του Καναδά, της Νότιας Αφρικής και της Κολομβίας, ενώ δυσοίωνο φαίνεται το νέο έτος για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Γενικότερα, οι αναλυτές προεξοφλούν κέρδη για όσα νομίσματα συνδέονται με το πετρέλαιο, αλλά περαιτέρω απώλειες για όσα εξαρτώνται καθοριστικά από τα βιομηχανικά μέταλλα όπως το πέσο της Χιλής και το σολ του Περού. Προσβλέποντας, αντίθετα, σε μια ανάκαμψη του πετρελαίου, οι αναλυτές θεωρούν πιθανή μια ενίσχυση του δολαρίου Καναδά, που το 2015 γνώρισε το χειρότερο έτος της τελευταίας δεκαετίας. Αν και θα ήταν αναμενόμενο να έχουν παρόμοια τύχη, τα δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ενδέχεται να υποχωρήσουν εκ νέου μετά την πτώση του 2015, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών εξετάζουν την προοπτική να μειώσουν τα επιτόκιά τους για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Ρυθμιστής η Κίνα

Μολονότι η επιβράδυνση της Κίνας εξακολουθεί να πλήττει τις χώρες που εξάγουν εμπορεύματα, τα τελευταία στοιχεία συγκλίνουν σε μια σταθεροποίηση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ, εκτιμάται πως θα ανακάμψουν τα εμπορεύματα. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε άνοδο του πετρελαίου, των σιτηρών και της σόγιας, ενώ ο χρυσός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. «Θα υπάρξει διαφοροποίηση ανάμεσα στα νομίσματα των χωρών που εξάγουν εμπορεύματα» εκτιμά ο Σαρλ Σεντ Αρνό, αναλυτής συναλλάγματος στη Nomura Holdings Inc. του Λονδίνου, που εκτιμά πως το δολάριο Αυστραλίας θα υποχωρήσει κατά 10% στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ το δολάριο Καναδά θα παραμείνει σταθερό.

Πάντως, ακόμη και μια σταθεροποίηση θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη σε σύγκριση με την κατάρρευση που σημείωσαν το 2015 τα νομίσματα όσων χωρών εξάγουν εμπορεύματα, καθώς έχασαν όλα τουλάχιστον το 10% της αξίας τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg, που ακολουθεί τις πρώτες ύλες συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, του καλαμποκιού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, υποχώρησε κατά 25% μέσα στο 2015. Ακριβώς αυτή η ελεύθερη πτώση των εμπορευμάτων είναι, σύμφωνα με τον Νικ Τσέιμι της Bank of Nova Scotia, που προμηνύει μια ανάκαμψη για το 2016. Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα πως βραχυπρόθεσμα το πετρέλαιο θα σημειώσει κάποια άνοδο που δεν θα σημειώσουν τα μέταλλα. Βέβαια, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% το 2016, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα που είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τον Νοέμβριο κατεγράφη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Ετσι ακόμη και οι απαισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί η πτώση των εμπορευμάτων και των νομισμάτων που χαρακτήρισε το 2015. Σύμφωνα με τον Αλαν Ράσκιν, αναλυτή συναλλάγματος στην Deutsche Bank της Νέας Υόρκης, θα υποχωρήσουν η κορώνα της Νορβηγίας, όπως και τα δολάρια Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή