Υφεση 1,8% στην Ελλάδα εκτιμά το Βloomberg

Υφεση 1,8% στην Ελλάδα εκτιμά το Βloomberg

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις οικονομίες που αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη ύφεση μέσα στο 2016 συγκαταλέγεται η Ελλάδα, καθώς βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, το ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8%. Σε σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα όχι μόνον θα δυσκολευθεί εξαιτίας της ύφεσης να αποπληρώσει το χρέος της αλλά και ότι είναι μάλλον απίθανο να επιτύχει κάποια ουσιαστική ελάφρυνσή του. Το Bloomberg εκτιμά, ωστόσο, πως η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τρίτο τρίμηνο του έτους, οπότε θα αρχίσει σταδιακά να σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται, όμως, χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία που έχει πληγεί από τη μεγάλη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων καθώς και η Βενεζουέλα και η Ρωσία που έχουν δει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου να κατακρημνίζονται εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του βαρελιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, που προκύπτουν από σχετικές έρευνες στις οικονομίες 93 χωρών, οι οποίες διεξήχθησαν στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί κατά 3,3% στη διάρκεια του έτους, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ όλων των χωρών της έρευνας. Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να δει το ΑΕΠ της σε αρνητικό πρόσημο για τρίτο συναπτό έτος. Θεωρείται, άλλωστε, πιθανόν να βρεθεί η χώρα σε δεινή θέση και να γνωρίσει ελλείψεις βασικών αγαθών, φαρμάκων και τροφίμων, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου καθώς ο «μαύρος» χρυσός αντιπροσωπεύει το 95% των εσόδων της.

Σε ανάλογα κακή κατάσταση φαίνεται πως βρίσκεται και η Βραζιλία, της οποίας το χρέος υποβάθμισαν τους τελευταίους μήνες οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στο επίπεδο των ομολόγων σκουπιδιών. Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση 2,5%. Δυσοίωνες είναι, επίσης, οι εκτιμήσεις για τη γειτονική της Αργεντινή όπου η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάρκι επιχειρεί μια αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομία της χώρας με σκοπό να αποτραπεί μια περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ φέτος. Εχει ήδη αρχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις που ευελπιστεί να τονώσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, που έχει πληγεί βαρύτατα και έχει ήδη δει να συρρικνώνεται η οικονομία της κατά 3,6% εξαιτίας αφενός του φτηνού πετρελαίου και αφετέρου των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικό έδαφος τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.

Ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να παρουσιάσουν κακή εικόνα το 2016 βρίσκονται, όμως, και ορισμένες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η Φινλανδία και η Ελβετία αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης και να μη σημειώσουν αύξηση ΑΕΠ μεγαλύτερη του 1%. Στην περίπτωση της Φινλανδίας η αιτία είναι η επιρροή που της ασκεί η γειτονική Ρωσία, καθώς παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό εμπορικό της εταίρο.

Στην περίπτωση της Ελβετίας, φαίνεται να καταβάλει ακόμη το τίμημα της απόφασης που έλαβε η κεντρική τράπεζά πριν από ένα χρόνο να αποσυνδέσει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου από τη μακροχρόνια σύνδεσή του με το ευρώ. Η συνεπακόλουθη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έπληξε καίρια τις εξαγωγές της χώρας αλλά και τον τουριστικό της κλάδο.

Η Ταϊβάν φαίνεται να είναι μία ακόμα χώρα που φλερτάρει με την ύφεση, καθώς από την αύξηση ΑΕΠ κατά 4% που σημείωνε το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το τρίτο τρίμηνο γνώρισε συρρίκνωση 0,6% προφανώς εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών της στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή μεγάλους κινδύνους αντιμετωπίζει η τρίτη οικονομία στον κόσμο, η Ιαπωνία, που εξακολουθεί να κατατρύχεται από το φάσμα του αποπληθωρισμού. Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 1% στη διάρκεια του έτους. Με τους χαμηλούς αυτούς ρυθμούς, όμως, υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με πολλές από τις γειτονικές της ασιατικές οικονομίες που αναμένεται να εμφανίσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο νέο έτος. Η κυβέρνηση προσβλέπει, πάντως, σε τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης με το πακέτο δαπανών που ενέκρινε προσφάτως αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην αγορά εργασίας.

Σε επικίνδυνο έδαφος εξακολουθεί, άλλωστε, να βρίσκεται η Ουκρανία μολονότι αναμένεται πως η οικονομία της θα ανακάμψει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 1,2%. Οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να δίνουν πιθανότητα 60% να διολισθήσει σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή