Η φαρμακοβιομηχανία Shire εξαγόρασε την Baxalta International

Η φαρμακοβιομηχανία Shire εξαγόρασε την Baxalta International

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 ήταν χρονιά ιστορικού ρεκόρ με συγχωνεύσεις και εξαγορές, η αξία των οποίων έφθασε σε παγκόσμια κλίμακα τα σχεδόν 5 τρισ. δολάρια, αλλά και το 2016 ξεκινά με ανάλογες προδιαγραφές. Υστερα από «πολιορκία» έξι μηνών, η φαρμακευτική βρετανική εταιρεία Shire θα αποκτήσει την αμερικανική Baxalta International αντί 32 δισ. δολαρίων. H εξαγορά θα πραγματοποιηθεί με ρευστό και μετοχές, αναδεικνύοντας έναν νέο ισχυρό όμιλο στο πεδίο της αντιμετώπισης σπάνιων ασθενειών. Αρχικά η Shire, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, είχε προτείνει να αποκτήσει την Baxalta, προσφέροντας μόνον μετοχές. Τροποποίησε ουσιαστικά την πρόταση αυτή και εξασφάλισε την εταιρεία, η οποία παρασκευάζει φάρμακα για σπάνιες ασθένειες του αίματος, διάφορες μορφές καρκίνου και δυσλειτουργίες του ανοσιοποιητικού συστήματος.

Με τη συμφωνία αυτή εκκινεί δυναμικά ο κλάδος της περίθαλψης το 2016, ο οποίος, ούτως ή άλλως, σηματοδότησε το 2015 με τη μεγαλύτερη συγχώνευση της χρονιάς μεταξύ Pfizer και Allergan αντί 160 δισ. δολαρίων. Πέρυσι ο κλάδος συνολικά υλοποίησε συμφωνίες αξίας 673 δισ. δολαρίων και ήταν ο πρώτος μεταξύ των υπολοίπων. Η δε χθεσινή ανακοίνωση της συνένωσης δυνάμεων Shire και Baxalta σηματοδοτεί το δέλεαρ που επέχουν τα φάρμακα καταπολέμησης σπάνιων ασθενειών. Τα σκευάσματα αυτά απευθύνονται σε μικρές ομάδες ασθενών, στους οποίους οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να τα χρεώσουν σε υψηλές τιμές. Οι τιμές αυτές μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έσοδα για τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Θα αποκτήσουμε από κοινού την πρωτοπόρο πλατφόρμα στις σπάνιες νόσους, με ισχυρά θεμέλια για τη μελλοντική μας ανάπτυξη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Shire Φλέμινγκ Ορνσκοβ. Οι μέτοχοι θα λάβουν 18 δολάρια σε ρευστό και 0,1482 της μετοχής της Shire για κάθε μετοχή της Baxalta. Η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 45,57 δολάρια, το οποίο δηλώνει προσαύξηση 37,5% υπεράνω της τιμής της Baxalta στις 3 Αυγούστου, όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο. Τον Αύγουστο, υπενθυμίζεται, η αμερικανική εταιρεία είχε απορρίψει την προσφορά των 30 δισ. δολαρίων, διατεινόμενη πως δεν αποτιμάται κατάλληλα η αξία της. Μετά η Shire επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή