«Κίτρινος πυρετός» σε όλο τον πλανήτη

«Κίτρινος πυρετός» σε όλο τον πλανήτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένα αποτελέσματα είχε χθες η προσπάθεια των επενδυτών να ξεπεράσουν την αναταραχή στα κινεζικά χρηματιστήρια που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την πτώση των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σηματοδοτώντας τη χειρότερη αρχή έτους από το 2011. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, ενώ στη Wall Street οι δείκτες ήταν σχεδόν αμετάβλητοι μετά τη θετική έναρξη της συνεδρίασης.

Η ισοτιμία του κινεζικού γουάν ανατιμήθηκε χθες, κυρίως η ισοτιμία του γουάν στο Χονγκ Κονγκ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο τα κινεζικά χρηματιστήρια είχαν μία ακόμη κακή ημέρα με τον γενικό δείκτη των αγορών της Σαγκάης και της Σενζέν να υποχωρεί κατά 5,3% και τις απώλειες από την αρχή του έτους να αγγίζουν το 15%. Οι επενδυτές ανησυχούν κατά πόσον μπορεί να ελέγξει το Πεκίνο την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και να προωθήσει ταυτόχρονα με επιτυχία τη μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στην κατανάλωση και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου. Ορισμένες από τις ενέργειες του Πεκίνου, όπως ο μηχανισμός αναστολής των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων ο οποίος ενεργοποιήθηκε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, είχαν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση αντί για μεγαλύτερη ηρεμία. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις του Πεκίνου στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ενισχύουν τη νευρικότητα των επενδυτών. Από την αρχή του έτους το γουάν έχει υποχωρήσει κατά 1,5% ενώ στη διάρκεια του 2015 είχε υποχωρήσει κατά 4,7%, υποτίμηση που κατά ορισμένους δείχνει ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα και η οποία σε κάθε περίπτωση προκάλεσε ξεπούλημα των κινεζικών μετοχών. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι προτιμότερη η υποτίμηση, δεδομένου του ότι θα προστατεύσει την κινεζική οικονομία από μια απότομη επιβράδυνση διότι ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

Κατά τον Πολ Μάκελ, επικεφαλής αναλυτή νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στην HSBC, οι επενδυτές έχουν μπερδευτεί από τα μηνύματα που εκπέμπει το Πεκίνο όσον αφορά στο γουάν, με αποτέλεσμα «να περιμένουμε πως η αναταραχή στην ισοτιμία θα παραμείνει υψηλή, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα διατηρηθούν ισχυρές υποτιμητικές πιέσεις».

Χαμηλό 12ετίας για το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών υποχωρούσαν χθες οι τιμές του αργού πετρελαίου, τη στιγμή που η Morgan Stanley προειδοποιεί πως, αν συνεχιστεί η ανατίμηση του δολαρίου, τότε η τιμή του αργού μπορεί να υποχωρήσει μέχρι και στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Φεβρουαρίου για το αμερικανικό αργό υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 5,82% στα 31,23 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για το πετρέλαιο τύπου Brent, με το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου να υποχωρεί κατά 6,53% και την τιμή να διαμορφώνεται στα 31,36 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει κατά σχεδόν 10%, ενώ σε διάστημα μιας εβδομάδας (μέχρι τις 5 Ιανουαρίου) τα στοιχήματα περί ανόδου της τιμής του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 24%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η ανατίμηση του δολαρίου, η υπερπροσφορά που υπάρχει στις αγορές και οι φόβοι περί μακροχρόνιας επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, συνεπώς και της ζήτησης, οδηγούν σε πτώση τις τιμές της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή