ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καθυστερήστε όσο μπορείτε την πληρωμή των φόρων σας»

kathysteriste-oso-mporeite-tin-pliromi-ton-foron-sas-2117978

Μια ασυνήθιστη παράκληση απηύ-θυνε φέτος η εφορία του ελβετικού καντονιού του Τσουγκ, παράκληση που μάλλον θα προκαλούσε έντονη μελαγχολία στις φορολογικές αρχές άλλων χωρών και σίγουρα της Ελλάδας.

Οι φορολογούμενοι πολίτες του Τσουγκ, καντόνι που είναι φορολογικός παράδεισος, παρακαλούνται να καθυστερήσουν όσο είναι δυνατόν να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί. Ο λόγος; Οσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει το καντόνι τα μετρητά στους λογαριασμούς του, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να καταβάλει χρήματα στις τράπεζες, εξαιτίας της ύπαρξης αρνητικών καταθετικών επιτοκίων στην Ελβετία. Παράλληλα, η εφορία του Τσουγκ ανακοίνωσε ότι τερματίζει την πολιτική έκπτωσης φόρου για πρόωρη καταβολή της φορολογίας, κίνηση με την οποία υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει 2,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναγκάστηκε να επιβάλει στις αρχές του 2015 αρνητικά επιτόκια δανεισμού στην προσπάθειά της να υποτιμήσει το ελβετικό φράγκο, το οποίο ανατιμήθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο του 2015 όταν η SNB ήρε τη σταθερή ισοτιμία 1,20 έναντι του ευρώ ώστε να προλάβει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Η εξαιρετικά ασυνήθιστη έκκληση του καντονιού του Τσουγκ είναι πιθανό να βρει μιμητές και σε άλλα καντόνια της χώρας και αποτελεί μία ακόμη παρενέργεια της επιβολής αρνητικών επιτοκίων. Οταν σε μια οικονομία ισχύουν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, στην ουσία ο καταθέτης καλείται να πληρώσει την τράπεζα για το προνόμιο που του παραχωρεί, δηλαδή να φυλάει τα χρήματά του. «Αναλογιζόμενοι ότι η φάση των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού στην Ελβετία θα διαρκέσει πολύ και τα αρνητικά επιτόκια τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν, το καντόνι δεν έχει κανένα κίνητρο να πείσει τους πολίτες να πληρώσουν νωρίς τις οφειλές τους», αναφέρουν σε ανακοίνωση Τύπου οι φορολογικές αρχές του Τσουγκ. «Αντιθέτως, το καντόνι έχει συμφέρον να λάβει χρήματα το αργότερο δυνατόν, ώστε να πληρώσει λιγότερο».

Μια δεύτερη εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση είναι ότι το επιτόκιο που καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι καθυστερήσουν την καταβολή φόρου είναι πλέον… μηδενικό. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν τα πρόστιμα που θα πληρώσουν όσοι παραβιάσουν την προθεσμία. Ο Πέτερ Χέγκελινγκ, οικονομικός διευθυντής του καντονιού του Τσουγκ, παραδέχεται στους Financial Times ότι το καντόνι δεν έχει πληρώσει, ακόμη, αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, παραδέχεται ότι δεν είναι ακόμη σαφείς πολλές από τις παρενέργειες που αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν.