«Παγώνει» επένδυση σε μεταλλεία στη Ρουμανία

«Παγώνει» επένδυση σε μεταλλεία στη Ρουμανία

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνατρέπονται τα 15ετή σχέδια της Gabriel Resources στη Ρουμανία για την αξιοποίηση των μεγαλύτερων κοιτασμάτων χρυσού στην Ευρώπη, αφού ένα από τα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Τρανσυλβανίας χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος. «Το χωριό της Ρόσια Μοντάνα κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος με εθνικό συμφέρον, και έτσι απαγορεύεται η όποια παρέμβαση σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων», ανακοίνωσε σύμβουλος του υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας. Εδώ και μια 15ετία, η Gabriel Resources προσπαθεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας για την εξόρυξη χρυσού πάνω από 300 τόνων στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το γραφικό χωριό της Ρόσια Μοντάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ορυχείο αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη, ενώ η Gabriel Resources στόχευε και στην εξόρυξη 1.500 τόνων άργυρου. Επιχείρημα της καναδικής εταιρείας για την απόκτηση των αδειών ήταν η δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως η χρήση τόνων κυανίου θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον και παρέμβαση στη μορφολογία τεσσάρων βουνών στην ιστορική περιοχή της Τρανσυλβανίας. Τα σχέδια της καναδικής εταιρείας πυροδότησαν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, προκαλώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Ρουμανία από τη δεκαετία του ‘90, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή