Σε διαπραγμάτευση με τα funds που δεν δέχτηκαν «κούρεμα»

Σε διαπραγμάτευση με τα funds που δεν δέχτηκαν «κούρεμα»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Αλφόνσο Πρατ Γκέι, θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας με τα hedge funds που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής και διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στην ονομαστική τους αξία. «Δεν έχουμε προκαλέσει εμείς το ζήτημα, αλλά θα το διευθετήσουμε εμείς», δήλωσε χθες ο κ. Πρατ Γκέι, καθιστώντας σαφή τη γραμμή της κυβέρνησης Μάκρι που κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο με την υπόσχεση να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής, να διευθετήσει το ζήτημα του χρέους που δεν έχει αποπληρωθεί και να επιτύχει την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Ο κ. Πρατ Γκέι κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι η διαπραγμάτευση με τα hedge funds θα είναι σκληρή, ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Χριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ για το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών της Αργεντινής που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της έχουν αυξηθεί στα 9,9 δισ. δολάρια από το αρχικό ποσό των 2,943 δισ. δολαρίων. Οι δηλώσεις του κ. Πρατ Γκέι έπονται κατά μία ημέρα της πρώτης συνάντησης που είχε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, με εκπροσώπους των funds στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τη διευθέτηση του χρέους της χώρας, η νέα κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 5,8% στο οποίο έφτασε το 2015 στο 4,8% φέτος και στο 3,3% το 2017. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μερικώς με την κατάργηση των επιδοτήσεων για το 30% με 40% πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού της Αργεντινής. Επιπλέον σκοπεύει να περιορίσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα από 20% έως 25% φέτος από το 28% στο οποίο έφτασε το 2015, με απώτερο στόχο τη μείωσή του στο 5,0% όταν θα λήγει η θητεία της στα τέλη του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή