Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών Κινέζων

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών Κινέζων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο χάσμα εισοδηματικής ανισότητας συγκαταλέγεται η Κίνα, καθώς το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών της ελέγχει το 1/3 του πλούτου της. Την ίδια στιγμή, το 1% του πλούτου αυτού βρίσκεται στα χέρια του φτωχότερου 25% του κινεζικού πληθυσμού. Η αρνητική αυτή εικόνα της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο προκύπτει όχι μόνον από τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και από σχετική έρευνα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Οπως επισημαίνουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας θα εντείνουν τις πιέσεις για την επιβολή δικαιότερης φορολογίας με προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα της Κίνας.

Παράλληλα, όμως, θα εξωθήσουν τη, μόνον κατ’ όνομα κομμουνιστική, ηγεσία της χώρας να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες με σκοπό τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Κινέζοι οικονομολόγοι που δεν συμμετείχαν στην έρευνα τη χαρακτήρισαν περιττή, καθώς θεωρούν προφανές ότι «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Προ διετίας, όμως, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε τονίσει πως το ζητούμενο για το Πεκίνο είναι «να μεγαλώσει την πίτα και να διασφαλίσει πως τη μοιράζει σωστά», ενώ είχε θυμίσει στους Κινέζους πως στις παραδοσιακές αξίες τους συγκαταλέγεται και η ισότιμη κατανομή του πλούτου σε όλους. Ωστόσο, ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με κριτήριο το μέγεθος του πληθυσμού τους, η Κίνα εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανισότητας και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα χειρότερες από αυτήν είναι μόνον η Νότιος Αφρική και η Βραζιλία. Ειδικότερα η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει στην Κίνα δείκτη ανισότητας 0,49, όταν οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από το 0,40 καταχωρίζεται ως σοβαρό πρόβλημα ανισότητας. Είναι ενδεικτικό ότι η παγκοσμίως γνωστή για τις παραγκουπόλεις της Βραζιλία εμφανίζει δείκτη ανισότητας 0,53. Σημειωτέον ότι ο αντίστοιχος δείκτης για τις ΗΠΑ είναι 0,41, αλλά είναι γεγονός ότι παρά τη μεγάλη εισοδηματική ανισότητα της Κίνας, στις ΗΠΑ είναι πολύ χειρότερη η ανισότητα στην κατοχή πλούτου: το πλουσιότερο 1% των αμερικανικών νοικοκυριών ελέγχει το 42% του συνολικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ.

Παράλληλα, όμως, είναι βέβαιον ότι δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια τα στοιχεία για την Κίνα καθώς η χώρα πλήττεται από εκτεταμένη διαφθορά και «μαύρο» χρήμα. Εκτιμάται, έτσι, ότι η ανισότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και επομένως και τα πορίσματα της πανεπιστημιακής έρευνας.

Παλαιότερη έρευνα της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης Τσενγκντού τοποθετούσε τον δείκτη εισοδηματικής ανισότητας της χώρας στο 0,61, ενώ η επίσημη στατιστική υπηρεσία έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα στοιχεία της που φέρουν την ανισότητα να έχει σημαντικά μειωθεί την τελευταία διετία συγκριτικά με τα επίπεδα του 2011.

Στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα καταλήγει, όμως, άλλη έρευνα, που φέρει τον αριθμό των βαθύπλουτων της Κίνας να έχει αυξηθεί κατά 8% μέσα στο περασμένο έτος φθάνοντας, έτσι, στα 3,14 εκατ. άτομα.

Η ίδια έρευνα φέρει τον αριθμό των Κινέζων που έχουν πλούτο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια να ανέρχεται σε 596 άτομα, υπερβαίνοντας τον αντίστοιχο αριθμό στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή