Μαζικό «ξεπούλημα» μετοχών διεθνώς λόγω Κίνας και πετρελαίου

Μαζικό «ξεπούλημα» μετοχών διεθνώς λόγω Κίνας και πετρελαίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 1,7 τρισ. δολ. για τις αμερικανικές μετοχές που διαπραγματεύονται στους 3 δείκτες της Wall Street και 1,4 τρισ. δολ. για τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη είναι οι λογιστικές απώλειες των κεφαλαιοποιήσεων κατά τις 8 πρώτες συνεδριάσεις του 2016. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή της S&P Dow Jones Indices, Howard Silverblatt, πρόκειται για το χειρότερο ξεκίνημα που έχει γίνει ποτέ, κυρίως για τις αμερικανικές μετοχές, καθώς τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones έχουν καταγράψει τις χειρότερες απώλειες στην ιστορία τους. Την ίδια ώρα στην Αθήνα η χαμένη κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 4,1 δισ. ευρώ, όταν ολόκληρο το 2015 χάθηκαν από την ελληνική αγορά 8,34 δισ. ευρώ.

Το φετινό ξεπούλημα (sell-off) μετοχών, που οδήγησε στο χειρότερο ξεκίνημα των χρηματιστηρίων τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται αφενός στα σημάδια κόπωσης της κινεζικής οικονομίας και αφετέρου στην κατάρρευση του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι (έφθασε 29,13 δολάρια μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε), που αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004. Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν πως το αρνητικό κλίμα είναι πιθανό να διατηρηθεί, με τη Societe Generale μάλιστα να μιλάει για πιθανότητα πτώσης έως και 75% του S&P 500 (περιλαμβάνονται οι 500 πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην αμερικανική αγορά) από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ταυτόχρονα οι αναλυτές εκτιμούν πως η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, όπως είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Νότιος Αφρική, μεταφέρουν μηνύματα ανησυχιών στις αγορές μετοχών, που θα πρέπει να προετοιμάζονται για την περίοδο των «αρκούδων», που σημαίνει πτώση μετά τις καλές επιδόσεις της τελευταίας διετίας.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η Αθήνα δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά μετά το 2015, που έκλεισε με ετήσιες απώλειες -23,59%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 60,3% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου 2015, ελέγχεται από τους ξένους επενδυτές οι οποίοι προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους στην ελληνική αγορά. Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποστεί συντριβή την τελευταία διετία και οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν καταρρεύσει, οι αλλοδαποί επενδυτές κινούνται με βάση τη μεγάλη εικόνα των αγορών που προστάζει αυτή την περίοδο να διασφαλίζουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους ή να περιορίζουν τον μέσο όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους. Η εγχώρια αγορά, εκτός από τις εισαγόμενες αναταράξεις, έχει να αντιμετωπίσει και τη δυστοκία που παρατηρείται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Πιθανή καθυστέρηση στην αξιολόγηση αυξάνει το επενδυτικό ρίσκο της χώρας, γεγονός που ήδη αποτυπώνεται στην πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων με ταυτόχρονη αύξηση του spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) που ήδη μέσα στον Ιανουάριο υπερέβη τις 800 μονάδες βάσης. Επιπλέον, το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό με αρκετές επιχειρήσεις να διατηρούν υψηλή ρευστότητα και έχοντας αναστείλει επενδυτικά προγράμματα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή