Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2016-2017

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2016-2017

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεωρημένες προς τα κάτω κατά 0,2% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου του 2015 (WEO), είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη υπολογίζεται στο 3,4% και 3,6% για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα αντί του 3,1% για το 2015. Μάλιστα όπως επισημαίνει το Ταμείο οι αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι αυτές που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα είναι χαμηλότερη και αναμένεται να αυξηθεί από το 4% το 2015 στο 4,3 και 4,7% αντίστοιχα το 2017.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα σημειώσουν μέτρια ανάκαμψη, η οποία εκτιμάται στο 2,1% για το 2016, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις οι ρυθμοί θα διατηρηθούν σταθεροί για το 2017.

Πάντως, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι πιέσεις σε ορισμένες μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να ρίχνουν τη σκιά τους στις προοπτικές ανάπτυξης για το 2016-2017.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου, παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αναμένεται να υπάρξει βελτίωση στους ρυθμούς ανάπτυξης χωρών που βρίσκονται σε οικονομικό κίνδυνο, κυρίως της Βραζιλίας, της Ρωσίας και ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής. Το ΔΝΤ διευκρινίζει παράλληλα ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις για μερική ανάκαμψη θα μπορούσαν να διαψευστούν από νέους κλυδωνισμούς στους τομείς της οικονομίας και της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυτή αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, χάρη στις προς το παρόν εύκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την ενίσχυση της στέγασης και της αγοράς εργασίας. Υπάρχουν όμως και προκλήσεις που απορρέουν από την ισχύ του δολαρίου, γεγονός που προκαλεί την οριακή συρρίκνωση του αμερικανικού κατασκευαστικού τομέα.

Στη ζώνη του ευρώ, η ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση που υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις εύκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες ισοσκελίζει τη συρρίκνωση των καθαρών εξαγωγών.

Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία αναμένεται επίσης να σταθεροποιηθεί το 2016, χάρη στη δημοσιονομική στήριξη, τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και την αύξηση των εισοδημάτων.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων είναι:

– Μία πολύ πιο απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα διεθνώς μέσω του εμπορίου και κρίση εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Κίνας για διαχείριση της κρίσης.

– Προβλήματα σε εταιρίες από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική και μία άνοδο της τιμής του δολαρίου.

– Ενίσχυση του φόβου των επενδυτών, ανεξαρτήτως αιτίας, με αποτέλεσμα την αποφυγή επενδυτικού ρίσκου που θα οδηγούσε σε περαιτέρω έντονες συναλλαγματικές υποτιμήσεις και οικονομικές πιέσεις σε ευάλωτες και αναδυόμενες οικονομίες.

– Μία κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων σε έναν αριθμό περιοχών γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή