Η κρίση δημοσίου χρέους επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις

Η κρίση δημοσίου χρέους επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία που δείχνουν ότι μια κρίση δημοσίου χρέους και η αύξηση του ρίσκου που έχει ένα κράτος για τους επενδυτές τελικά επηρεάζουν με διάφορους τρόπους και τις επιχειρήσεις παρουσίασαν χθες ερευνητές της ΕΚΤ. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) κατά 10% οδηγεί σε αύξηση των ανάλογων ασφαλίστρων και για τις εταιρείες (εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα) της χώρας κατά 1,1%. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ανησυχητικά ευρήματα, που δείχνουν με ποιους τρόπους συνδέονται και επηρεάζονται αρνητικά οι εταιρείες μιας χώρας από την τύχη του κράτους στις διεθνείς αγορές. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πρώτη οικονομική διάσωση της Ελλάδας το 2010, οι ερευνητές της ΕΚΤ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν μόνον οι ελληνικές εταιρείες που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ανεπιτυχή πρώτη διάσωση (ανεπιτυχή με την έννοια ότι μετά τη διάσωση αυξήθηκε το κόστος των CDS αντί να μειωθεί) αλλά και άλλες ευρωπαϊκές. Σε αυτή την περίπτωση, το κανάλι μετάδοσης της κρίσης από τις ελληνικές εταιρείες σε ξένες δεν ήταν τόσο η έκθεση των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα όσο η σύνδεση των κυβερνήσεών τους με την ελληνική στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Το βασικό συμπέρασμα είναι «η αύξηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ CDS κράτους και εταιρειών που προέρχεται από ένα απρόβλεπτο χτύπημα στη φερεγγυότητα του κράτους». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρώτη διάσωση της Ελλάδας αύξησε απότομα «το πιστοληπτικό ρίσκο και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πράγμα που με τη σειρά του επηρέασε και το πιστοληπτικό ρίσκο των ξένων εταιρειών» ευρύτερα για τις χώρες της Ευρωζώνης, και ιδίως για τις Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Ομοίως, οι εταιρείες που είχαν την έδρα τους σε αυτές τις χώρες είδαν το κόστος χρηματοδότησής τους να αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με άλλες εταιρείες. Επίσης, οι εταιρείες που συνδέονται στενότερα με τον δημόσιο τομέα και οι οποίες βασίζονται περισσότερο στις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους αντιμετωπίζουν συγκριτικά μεγαλύτερα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή