Σε χαμηλό 25ετίας, στο 6,9%, η ανάπτυξη στην Κίνα το 2015

Σε χαμηλό 25ετίας, στο 6,9%, η ανάπτυξη στην Κίνα το 2015

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που διεθνείς οργανισμοί φέρουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας να πρωταγωνιστεί στους προβληματισμούς τους και στις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία, η Κίνα ανακοίνωνε χθες πως η ανάπτυξή της περιορίστηκε το 2015 στο 6,9%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών.

Η είδηση δεν κλόνισε, πάντως, ούτε τις κινεζικές αγορές ούτε τις αγορές άλλων χωρών, εν μέρει επειδή εκτιμήθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες να ληφθούν νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Συνέπεσε, άλλωστε, με την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα ρευστότητα ύψους 91,22 δισ. δολαρίων, ενόψει του κινεζικού νέου έτους.

Μολονότι η ανάπτυξη του 6,9% τυπικά συνάδει με τον στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη 7%, πολλοί οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων και εκτιμούν πως η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλότερη. Σύμφωνα με τον Εβανς Πρίτσαρντ, αναλυτή της Daily Telegraph, η πραγματική ανάπτυξη στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν 6,8% αλλά μόλις 4,5%. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν έχουν όντως εξωραϊσθεί, τα στοιχεία φέρουν την παραγωγή ενέργειας στην Κίνα να έχει μειωθεί το 2015 κατά 0,2% σε ετήσια βάση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1968, όταν η οικονομία της έπεσε στα βράχια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Στο μεταξύ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε ανάπτυξη μόλις 5,9%, και η παραγωγή χάλυβα υποχώρησε κατά 2,3%, ενώ, σύμφωνα με την Ενωση Κινεζικών Χαλυβουργείων, η εγχώρια κατανάλωση χάλυβα θα μειωθεί φέτος κατά 5%, ύστερα από τη μείωση κατά 4,6% που κατέγραψε το περασμένο έτος.

Υποχώρησε, άλλωστε, και η παραγωγή λιθάνθρακα για δεύτερο συναπτό έτος. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το κενό αναπλήρωσε ο ανερχόμενος τομέας των υπηρεσιών, που το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σημείωσε ανάπτυξη 8,2%, ενώ είχε προηγηθεί ανάπτυξή του 8,6% το τρίτο τρίμηνο. Διαψεύδοντας, άλλωστε, όσους προέβλεπαν μεγάλη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ικανή να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο μόνο κατά 11,1%. Τα κινεζικά χρηματιστήρια, πάντως, κινήθηκαν χθες ανοδικά, με τον CSI 300, τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Σεντζέν, να κλείνει με κέρδη 3%, όπως, άλλωστε, και ο γενικός δείκτης στη Σαγκάη, που έκλεισε με κέρδη 3,2%.

Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν τη λήψη νέων μέτρων από το Πεκίνο, όπως ο Ανγκους Νίκολσον, αναλυτής της IG στη Μελβούρνη, που χαρακτήρισε «θέμα χρόνου» τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων του γουάν αλλά και του ύψους των κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες ως αποθεματικό στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας. Εχουν προηγηθεί στη διάρκεια του περασμένου έτους πέντε μειώσεις των επιτοκίων και ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα συνολικού ύψους 380 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές όπως ο Λι Χιουγιόνγκ της Shenyin & Wanguo Securities στη Σαγκάη, η τελευταία ένεση ρευστότητας που αποφασίστηκε χθες καθιστά λιγότερο επιτακτική μια νέα μείωση του ποσού που οφείλουν να διατηρούν ως αποθεματικό οι τράπεζες. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ έχει υποσχεθεί ότι στη διάρκεια του 2016 το Πεκίνο θα προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο προβληματικών βιομηχανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή