Πακέτο μέτρων από το Πεκίνο για τη στήριξη του γουάν

Πακέτο μέτρων από το Πεκίνο για τη στήριξη του γουάν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τη μεγάλη πτώση συνολικά κατά 4,5% έναντι του δολαρίου, που σημείωσε το κινεζικό νόμισμα στη διάρκεια του περασμένου έτους, αιφνιδιάζοντας τις διεθνείς αγορές, πρόλαβε να διολισθήσει κατά ακόμη 1,3% με την αυγή του 2016. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταθεί η διεθνής ανησυχία για την πολιτική του Πεκίνου στην ισοτιμία του νομίσματος. Την ανησυχία επιχείρησε να κατευνάσει υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής ηγεσίας, ο οποίος παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και υποστήριξε ότι η νέα προσέγγιση του Πεκίνου είναι να χειρίζεται εφεξής την ισοτιμία βάσει της απόδοσης του γουάν έναντι ενός «καλαθιού» διεθνών νομισμάτων και όχι μόνον έναντι του δολαρίου.

«Φρένο» στις εκροές

Σύμφωνα, πάντως, με σχετική έρευνα του Reuters μεταξύ διαπραγματευτών συναλλάγματος και διαχειριστών funds, έχουν μεσολαβήσει τις τελευταίες ημέρες παρεμβάσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στην αγορά για τη στήριξη του νομίσματος και για την προστασία του από τα εναντίον του κερδοσκοπικά στοιχήματα. Μεταξύ άλλων, οι ρυθμιστικές αρχές του Πεκίνου επέβαλαν περιορισμούς στις εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες προς το εξωτερικό, ενώ αύξησαν το ύψος αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν σε γουάν ορισμένες τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ. Το αποτέλεσμα ήταν να περιορισθούν όντως οι πιέσεις κατά του νομίσματος. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το κινεζικό νόμισμα θα υποχωρήσει εκ νέου μετά το κινεζικό νέο έτος, τον επόμενο μήνα. Ανάμεσά τους ο Χενγκ Κουν Χάου, αναλυτής συναλλάγματος στην Credit Suisse, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προεξοφλεί ότι οι περιορισμοί δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ. Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται οι εκτιμήσεις της Φεόνα Τσανγκ, στελέχους της BEA Union Investment, που προβλέπει πως το γουάν θα είναι πιο σταθερό την επόμενη εβδομάδα. Οπως τονίζει: «Η Τράπεζα της Κίνας μπορεί να δεχθεί μια υποτίμηση του γουάν, αλλά όχι με την ταχύτητα που σημειώθηκε την πρώτη εβδομάδα του έτους», καθώς είναι διαφορετικό πράγμα να υποτιμάται ένα νόμισμα κατά 5% σε ένα έτος και άλλο πράγμα να υποτιμάται 5% σε δύο εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή