Απαισιόδοξος ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος

Απαισιόδοξος ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται ήδη σε ανώμαλη προσγείωση δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και τονίζει πως οι επιπτώσεις της πτώσης της θα μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο μολονότι η πολιτική ηγεσία της χώρας διαθέτει τους πόρους για να διαχειριστεί την κατάσταση. Προεξοφλεί συγκεκριμένα πως στην καθοδική της πορεία η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα συμπαρασύρει σε πτώση τις μετοχές, θα εξωθήσει ανοδικά τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και θα επιτείνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως. «Είναι πρακτικά αναπόφευκτη» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και προσέθεσε εμφατικά ότι «δεν την περιμένω, την παρατηρώ». Μολονότι δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς ορίζει ο ίδιος την «ανώμαλη προσγείωση», υποστήριξε πως η ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο είναι σήμερα της τάξης του 3,5% αντί του 6,8% όπως δηλώνεται επισήμως για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Χαρακτήρισε, άλλωστε, ενδείξεις της ανώμαλης προσγείωσης τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Κίνα, καθώς και το μη βιώσιμο επίπεδο του χρέους της.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από την αρχή του περασμένου έτους και μέχρι και τον Νοέμβριο οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα είχαν φτάσει περίπου στα 843 δισ. δολάρια. Ο Ούγγρος μεγαλοεπενδυτής, που υπενθυμίζεται ότι έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων από επιθετικά στοιχήματα στις αγορές, δηλώνει επίσης ότι τώρα στοιχηματίζει στην πτώση του δείκτη S&P 500, των χωρών που παράγουν πρώτες ύλες και εμπορεύματα και των ασιατικών νομισμάτων, ενώ παράλληλα αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Δηλώνει, άλλωστε, πως συμμερίζεται την άποψη άλλων μεγάλων επενδυτών όπως του Τζέφρεϊ Γκούντλαχ του DoubleLine Capital και του Σκοτ Μίνερντ της Guggenheim Partners ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω υποχώρηση των επισφαλών στοιχείων μετά τις μαζικές πωλήσεις που από τον Ιούνιο οδήγησαν στην απώλεια αξίας ύψους 16 τρισ. δολαρίων από τις μετοχές και τις τιμές των πρώτων υλών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή