Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο κατέγραφαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφότου στις αρχές της εβδομάδας είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση τον Μάρτιο ενισχύονταν κατά 16% σε σχέση με το επίπεδο της Τετάρτης. Χθες, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού ενισχύονταν κατά 5,1% στα 31,04 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ το μεσημέρι η τιμή του αργού διαμορφωνόταν στα 30,89 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Παρά την ισχυρή άνοδο, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 17% από την αρχή του 2016 εξαιτίας της υπερπροσφοράς που υπάρχει στις αγορές και των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη τόσο της Κίνας όσο και γενικότερα των αναδυόμενων οικονομιών.

Πρόβλεψη Barrick για απομειώσεις 3 δισ. δολ.

Η Barrick Gold, ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής χρυσού στον κόσμο, δήλωσε ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους έως και 3 δισ. δολ. Βασικός λόγος είναι η παρατεταμένη κάμψη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, η οποία υποχρεώνει την Barrick να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την τιμή του. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της, η εταιρεία προβλέπει δαπάνες έναντι ζημιών καλής φήμης σχεδόν 1,8 δισ. δολ. και έναντι ζημιών περιουσιακών στοιχείων δαπάνες 1-1,2 δισ. δολ., που αφορούν έργα σε Χιλή, Αργεντινή και Δομηνικανή Δημοκρατία. Την τιμή την τοποθετεί στα 1.200 δολάρια η ουγγιά για το τρέχον έτος, ενώ για μακροπρόθεσμη θεώρηση στα 1.000 δολάρια η ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η αντίστοιχη υπόθεση εργασίας ήθελε την τιμή στα 1.250 δολ. η ουγγιά σε βραχυπρόθεσμη βάση και σε 1.300 σε μακροπρόθεσμη. «Πρόκειται για μία πολύ συνετή απόφαση, η οποία αποτυπώνει και τον τρόπο διαχείρισης των δραστηριοτήτων μας» τόνισε ο εκπρόσωπος της Barrick, Αντι Λόιντ. Ο όμιλος, αποπειρώμενος να εξισορροπήσει τους ισολογισμούς του και να περικόψει κατά 3 δισ. δολ. το χρέος του, πούλησε πέρυσι περιουσιακά στοιχεία και συνήψε συνεργασίες. Το 2016 θα εξακολουθήσει να μειώνει τα λειτουργικά του κόστη.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Μεγάλη υποχώρηση τιμών στα ελληνικά ομόλογα κατεγράφη την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η ανυπαρξία αγοραστών για τους ελληνικούς τίτλους προκάλεσε την αύξηση των αποδόσεων που κορυφώθηκε την Πέμπτη, όταν η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έφθασε το 15,45%, το 3ετές ομόλογο παρουσίασε απόδοση 12,43% και το 10ετές ομόλογο είχε απόδοση 10,05% στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

Την Παρασκευή κατεγράφη τεχνική αντίδραση στην αγορά με σποραδικές αγορές ελληνικών τίτλων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 9,40% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 63,00 λεπτά του ευρώ. Το 3ετές ομόλογο τη χθεσινή μέρα εμφάνισε τιμή στα 83,30 λεπτά του ευρώ, ενώ η απόδοση ανήλθε στο 11,20%. Το 2ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 13,60% και τιμή στο επίπεδο των 87,00 λεπτών του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή