Περιορισμένες οι παρενέργειες από την «προσγείωση» της Κίνας

Περιορισμένες οι παρενέργειες από την «προσγείωση» της Κίνας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Goldman Sachs προεξοφλεί ότι ο αντίκτυπος μιας ραγδαίας επιβράδυνσης της Κίνας στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι περιορισμένος. Η επενδυτική τράπεζα φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις οικονομολόγων του διαμετρήματος του Τζόζεφ Στίγκλιτζ, οι οποίοι λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός χαρακτήρισαν υπερβολική την ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αλλά και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Σε σχετική έκθεσή της θεωρεί υπερβολικές ακόμη και τις εκτιμήσεις για την πορεία της κινεζικής οικονομίας που επιβραδύνεται μεν, αλλά σύμφωνα με την Goldman Sachs εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Μολονότι παραδέχεται πως έχουν διογκωθεί τα επίσημα στοιχεία, εκτιμά πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν είναι 6,9% αλλά κυμαίνεται στο 5%.

Το ακραίο σενάριο

Αναφορικά με τον αντίκτυπο στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ακόμη και στην περίπτωση μιας ραγδαίας επιβράδυνσης της Κίνας, με αντίστοιχη πτώση της εγχώριας ζήτησης, σημαντική υποτίμηση του γουάν και δυσχερέστερες συνθήκες χρηματοδότησης, οι επιπτώσεις για τις μεγάλες και ανεπτυγμένες οικονομίες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θα είναι μια μείωση του ΑΕΠ τους κατά 0,2% έως 0,3%.

Οπως επισημαίνει η τράπεζα, με εξαίρεση την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, οι περισσότερες χώρες έχουν περιορισμένες εξαγωγές στην Κίνα που δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των εξαγωγών. Οι επιπτώσεις από μια μεγάλη μείωση της ζήτησης εκτιμά ότι θα περιορισθούν στην Αυστραλία, του μείζονος εμπορικού εταίρου της Κίνας, στην οποία οι εξαγωγές της σε εμπορεύματα αντιπροσωπεύουν το 6% του συνόλου των εξαγωγών της. Δευτερευόντως θα επηρεάσει την Ιαπωνία, οι εξαγωγές της οποίας στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,8% του συνόλου και τη Γερμανία, που κυμαίνονται γύρω στο 3% του συνόλου.

Εμμεσες επιπτώσεις

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες επιπτώσεις της κινεζικής επιβράδυνσης μέσω της μειωμένης ζήτησης για εμπορεύματα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως το πλήγμα μπορεί να είναι ουσιαστικό μόνο για τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο ή άλλα εμπορεύματα, αλλά όχι για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Επισημαίνει, αντιθέτως, πως η πτώση που επέφερε στις τιμές των εμπορευμάτων η μειωμένη ζήτηση έχει μάλλον τονώσει την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία, καθώς εισάγουν πετρέλαιο.

Δεν αρνούνται, ωστόσο, πως οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές για όσες οικονομίες εξάγουν εμπορεύματα που εισάγει η Κίνα και ενδεχομένως για οικονομίες με στενές εμπορικές σχέσεις ή ακόμη και με γεωγραφική γειτνίαση με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Δεδομένου ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας οικονομίας, είναι εύλογη η ανησυχία πως τα οικονομικά δεινά της μπορεί να μεταδοθούν σε άλλες χώρες καθώς εισάγει πρώτες ύλες, εμπορεύματα και έτοιμα προϊόντα. Οι πρόσφατες ταλαντώσεις στην ισοτιμία του γουάν, άλλωστε, θα μπορούσαν να επιτείνουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Αύξηση κατανάλωσης

Ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν, πάντως, πως αυξάνονται οι δαπάνες των Κινέζων καταναλωτών, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 11%, αυξάνεται παράλληλα η ζήτηση για εξαγωγές, ενώ τα περιθώρια της Κίνας για μέτρα τόνωσης της οικονομίας της παραμένουν μεγάλα. Και μολονότι το χρέος της χώρας υπολογίζεται σε 28 τρισ. δολάρια, δεν είναι σημαντικό το τμήμα του που είναι σε ξένο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή