Συμφωνία με τα funds επιδιώκει η Αργεντινή

Συμφωνία με τα funds επιδιώκει η Αργεντινή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ήδη εγκαινιάσει επαφές με τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, η νέα κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι προσφέρει 120 σεντς του δολαρίου για κάθε δολάριο που χρωστάει, ευελπιστώντας να καταλήξει σε συμφωνία με αυτή τη μικρή μερίδα πιστωτών της χώρας.

Το πρόβλημα είναι, όμως, πως τα εν λόγω funds, συμπεριλαμβανομένου του Elliott Managemet, διεκδικούν 350 σεντς του δολαρίου για κάθε δολάριο καθώς συνυπολογίζουν στο χρέος τους τόκους που έχουν συσσωρευθεί.

Κι ενώ η δεύτερη συνάντηση με τα εν λόγω funds έχει προγραμματισθεί για την 1η Φεβρουαρίου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής προεξοφλεί πως η χώρα του θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων μέσα στο έτος σε τομείς από την ενέργεια μέχρι τις υποδομές.

Βασίζεται στις πρώτες συμφωνίες που έκλεισε με κολοσσούς όπως η Coca-cola και η Total στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και παραμένει αισιόδοξος παρά την αρνητική για τα σχέδιά του διεθνή συγκυρία που μέσα στην εβδομάδα οδήγησε σε πλήρη αποτυχία την πρώτη απόπειρα έκδοσης ομολόγων από την έναρξη της θητείας του τον Δεκέμβριο. Μπορεί, άλλωστε, να υπερηφανευτεί για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τη συνεπακόλουθη ανάκαμψη των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

Επενδυτικό κάλεσμα

Σε συνέντευξή του στο Νταβός, ο κ. Μάκρι συνόψισε τα σχέδιά του να φέρει νέο αέρα στην υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας αναφερόμενος στη δέσμευση που ανέλαβε η Coca-Cola για επένδυση ύψους ενός δισ. δολαρίων και στις επενδύσεις «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» που συμφώνησε με τις Total, Royal Dutch Shell Dow Chemical στο Νταβός. Κάλεσε, άλλωστε, εταιρείες από όλον τον κόσμο να χρηματοδοτήσουν και να κατασκευάσουν δρόμους, λιμάνια, υδραγωγούς, ενεργειακά σχέδια και σιδηροδρομικές υποδομές ενώ υπογράμμισε την ανεπάρκεια υποδομών στην Αργεντινή.

Στη διάρκεια των 40 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας, ο Μάκρι έχει ήδη υποτιμήσει το πέσο ενώ έχει άρει τους περιορισμούς που ίσχυαν στις κινήσεις κεφαλαίων και στις εμπορικές συναλλαγές. Επαναπατρίστηκαν, έτσι, μερίσματα για τις εταιρείες που λειτουργούν στην Αργεντινή ενισχύοντας τα διαθέσιμα της χώρας από τα χαμηλά εννέα ετών στα 25,4 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μάκρι, αναμένονται δύο δάνεια από ομάδα τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομίας, Αλφόνσο Πρατ Γκέι, σημείωσε πως τα δάνεια αυτά θα είναι ύψους 4 δισ. δολαρίων και 6 δισ. δολαρίων και θα υποστηριχθούν από ομόλογα δολαρίου της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή