Ανοδο 20% «βλέπουν» φέτος στην Ευρώπη

Ανοδο 20% «βλέπουν» φέτος στην Ευρώπη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η νέα χρονιά να ξεκίνησε για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον χειρότερο τρόπο εδώ και χρόνια, ωστόσο η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει στο Bloomberg ότι κατά τη διάρκεια του 2016 θα έχουν ανακάμψει κατά σχεδόν 20%. Οι αναλυτές αποδίδουν σε δύο, κυρίως, παράγοντες την πρόβλεψή τους για ισχυρή ανάκαμψη: στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα πάρει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας πιθανώς τον Μάρτιο. Και δεύτερον, στο γεγονός ότι μετά το άγριο ξεπούλημα των περασμένων εβδομάδων και μηνών, η τιμή των ευρωπαϊκών μετοχών είναι σήμερα σχετικά χαμηλή με κριτήριο τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας τους.

Οι αναλυτές που πήραν μέρος στην πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg προβλέπουν ότι στο τέλος του 2016 ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 θα βρίσκεται στις 402 μονάδες, δηλαδή θα έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% από το σημερινό επίπεδο. Οι αναλυτές βασίζουν την αισιοδοξία τους στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ υπό την πίεση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, όπως περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες, εκτίμηση που ασπάζεται σε χθεσινή ανάλυσή της και η Goldman Sachs. «Η ΕΚΤ ανοίγει λίγο περισσότερο την πόρτα και πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μειώσει ξανά τα επιτόκια δανεισμού» λέει στο Bloomberg ο κ. Φίλιπ Γκίζελς, επικεφαλής αναλυτής της BNP Paribas Fortis στις Βρυξέλλες. «Αν παραμείνει ο πολλαπλασιαστής κέρδους στα σημερινά επίπεδα, αντιλαμβάνεστε γιατί μπορεί να ανέβουν τόσο πολύ οι αγορές», προσθέτει.

Την περασμένη εβδομάδα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν υποχωρήσει κατά 20% ή και παραπάνω από το πλέον πρόσφατο υψηλό κλείσιμό τους (βλέπε γράφημα). Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη STOXX Europe 600 αποτιμώνται στις 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους, δηλαδή είναι κατά 9% φθηνότερες από τις αμερικανικές μετοχές. Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί το 2016 με ρυθμό 1,7%, τον υψηλότερο από το 2010. Για τον κ. Πιερ Μουτόν, αναλυτή της Notz, Stucki & Cie στη Γενεύη, είναι απλώς ζήτημα χρόνου μέχρι να ανακάμψει η αγορά. «Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να συνεχίσει: να πείσει τις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εντάξει, ότι η κεντρική τράπεζα είναι εδώ… Αυτό θα κάνει στο υπόλοιπο της χρονιάς. Προβλέπουμε ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο», λέει.

Νέα πτώση τιμής πετρελαίου

Εντονη πτώση της τάξης του 5% κατέγραφαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, αφότου ο πρόεδρος της Aramco, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα περικοπούν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας παρά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σημάδι που ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Νωρίς το βράδυ, το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 5,22% στα 30,51 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 4,60% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,70 δολάρια το βαρέλι. Η ανακοίνωση του προέδρου της Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου (σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες), ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις επενδύσεις της, αποτελεί σημάδι ότι η Σαουδική Αραβία δεν προτίθεται να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, πρόθεση που θα δικαιολογούσε την άνοδο του πετρελαίου. Γενικότερα, πολλοί επενδυτές ερμηνεύουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου ως σημάδι αδυναμίας γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Κίνας αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή