ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση Πεκίνου κατά Τζορτζ Σόρος

s26_2701china-kina-ekroes-eisro

Νέο μέτωπο άνοιξε χθες το Πεκίνο εναντίον όσων αποκαλεί «κερδοσκόπους» που επιτίθενται στο κινεζικό νόμισμα, και ιδιαιτέρως εναντίον εκείνου που εμπνέει φόβο στις κεντρικές τράπεζες, του Τζορτζ Σόρος.

Μέσω της αγγλόφωνης έκδοσης της «Λαϊκής Ημερησίας», της People’s Daily, προειδοποίησε τον Ούγγρο επενδυτή να μην κάνει «πόλεμο κατά του γουάν», γιατί δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η προειδοποίηση έπεται δηλώσεων του Σόρος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προεξόφλησε την «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας, ενώ απέδωσε στην Κίνα την πρόσφατη πτώση των αγορών διεθνώς. Εχει, επίσης, προηγηθεί στην αγγλόφωνη έκδοση του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου Ξινχουά η προειδοποίηση κατά «όσων στοιχηματίζουν στην τελική αποτυχία της κινεζικής οικονομίας», καθώς και «κατά της αδίστακτης κερδοσκοπίας και του σορταρίσματος» που θα αντιμετωπίσει όχι μόνον υψηλότερο κόστος συναλλαγών αλλά και ενδεχομένως «σοβαρές νομικές συνέπειες».

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η προειδοποίηση ειδικά προς τον Τζορτζ Σόρος, που εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της αγγλόφωνης έκδοσης της People’s Daily, εντάσσεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα και να στηρίξει το κινεζικό νόμισμα. Για τον σκοπό αυτό η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, επιστρατεύοντας περίπου 700 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τα οποία έτσι περιορίστηκαν σε περίπου 3,3 τρισ. δολάρια. Σε ανάλογες κινήσεις έχει, άλλωστε, προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς από την αιφνιδιαστική υποτίμησή του, τον Αύγουστο, το κινεζικό νόμισμα έχει συνολικά υποτιμηθεί κατά 5,7%. Το γουάν εμφανίζει μεγάλη αστάθεια, ιδιαιτέρως έπειτα από την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ότι εφεξής θα χειρίζεται την ισοτιμία του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού διεθνών νομισμάτων και όχι μόνον έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα, πάντως, με το περιοδικό Fortune, η κίνηση αυτή του Πεκίνου ίσως είναι αδέξια αφενός επειδή μπορεί να προσελκύσει την προσοχή σε ένα πρόβλημα που προσπαθεί να υποβαθμίσει και αφετέρου επειδή ο Ούγγρος επενδυτής δεν αναφέρθηκε ούτε στο γουάν ούτε στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ στην επίμαχη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Αντιθέτως, χαρακτήρισε μεν αναπόφευκτη την «ανώμαλη προσγείωση» της Κίνας, επικαλούμενος τον αποπληθωρισμό και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά υπογράμμισε πως η επιβράδυνσή της εγκυμονεί περισσότερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως εξαιτίας του αντίκτυπου στις τιμές των εμπορευμάτων, παρά για την ίδια την Κίνα. Τόνισε, μάλιστα, πως «η Κίνα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση», καθώς διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους αλλά και την αναγκαία ευελιξία στην πολιτική της και προπαντός τα διαθέσιμα ύψους 3 τρισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις δικές του κινήσεις, ο Τζορτζ Σόρος ανέφερε πως στοιχηματίζει στην πτώση των αμερικανικών μετοχών του δείκτη S&P 500 και των νομισμάτων των χωρών που παράγουν εμπορεύματα, ενώ παράλληλα αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Από την πλευρά της η Κίνα, όμως, έχει λόγους να φοβάται τον Τζορτζ Σόρος, καθώς άντλησε κέρδη ύψους ενός δισ. δολαρίων και έγινε γνωστός όταν το 1992 στοιχημάτισε εναντίον της στερλίνας, οδηγώντας την σε ραγδαία πτώση. Στη συνέχεια με κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των ασιατικών νομισμάτων, στη διάρκεια της κρίσης των ασιατικών οικονομιών το 1997, και με άλλα επιθετικά στοιχήματα, έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων. Οπως επισημαίνει το Fortune, έκτοτε οι επενδυτικές του επιλογές δεν είναι πάντα επιτυχείς, αλλά τα στοιχήματά του αποτελούν προειδοποίηση προς όσες κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να διατηρήσουν τεχνητά αδικαιολόγητα υψηλές ισοτιμίες στα νομίσματά τους.