Ξεθωριάζει η λάμψη του iPhone

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για το μέλλον των iPhone εγείρονται μετά τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, που φανερώνουν βραδεία αύξηση στις πωλήσεις της συσκευής το πρώτο τρίμηνο, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται μείωση πωλήσεων πρώτη φορά στην ιστορία της σε τριμηνιαία βάση. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το τελευταίο iPhone 6 δεν περιείχε καινούργια πρόταση προς τους καταναλωτές, ενώ αρνητικά λειτούργησε και η γενικότερη δυσμενής συγκυρία στη διεθνή οικονομία. Πάντως, ο επικεφαλής της Apple, Tιμ Κουκ, έχει προαναγγείλει πως η επόμενη φάση της Apple είναι να μετεξελιχθεί σε μία εταιρεία, η οποία θα παράγει και άλλα προϊόντα πέραν του χαρντγουέαρ.

Ειδικότερα, την πιο αργή αύξηση από το 2007 εμφάνισαν οι πωλήσεις των iPhone το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015 (α΄ τρίμηνο οικονομικού έτους 2015-2016). Οι «Financial Times» κάνουν λόγο για πιθανό τέλος μιας εποχής των iPhone. Ενδεχομένως, μετά μία σχεδόν δεκαετή απρόσκοπτη ανάπτυξη των εμβληματικών συσκευών να αρχίζει να φαίνεται ο αντίκτυπος από τις γενικότερες πιέσεις στη διεθνή οικονομία και την επιβράδυνση της αγοράς έξυπνων τηλεφώνων. Ο Tιμ Κουκ έκανε λόγο για μειωμένες πωλήσεις στα 50-53 δισ. δολάρια το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου (β΄ οικονομικό τρίμηνο) κυρίως εξαιτίας της αστάθειας σε ορισμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας και σε χρηματαγορές και σε χρηματιστήρια. «Βρισκόμαστε σε περιβάλλον δραματικά διαφορετικό εν συγκρίσει με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, δεδομένων των ακραίων και πρωτοφανών συνθηκών, όπως οι κινήσεις των ισοτιμιών, η βραδεία ανάπτυξη και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Κουκ. Χωρίς τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες, οι πωλήσεις της Apple το προηγούμενο τρίμηνο θα ήταν 8% υψηλότερες.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου υψηλής τεχνολογίας το τρίμηνο Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου 2015 αυξήθηκαν μόλις κατά 2% στα 75,9 δισ. δολάρια, καθώς οι πωλήσεις των iPhone σε ΗΠΑ και Ιαπωνία ελαττώθηκαν. Το ίδιο διάστημα του 2014 τα έσοδα είχαν εντυπωσιακή αύξηση 30%. Τα δε καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 18,4 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας το δικό τους ρεκόρ πριν από ένα χρόνο, όταν το α΄ τρίμηνο του οικονομικού 2014- 2015 ήταν το πιο κερδοφόρο στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Φέτος τα ανά μετοχή κέρδη αυξήθηκαν 7% στα 3,28 δολάρια, συμβαδίζοντας με τις προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή