ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα funds στοχεύουν στη μεσαία τάξη του Ιράν

ksenaxrimatist7--4

Εμφανής είναι η επενδυτική κινητικότητα γύρω από το Ιράν και τις προοπτικές επένδυσης στα περιουσιακά του στοιχεία λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Την ώρα που ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αναχωρούσε από την Τεχεράνη για τη Ρώμη με σκοπό να συνάψει συμφωνίες για την αγορά αεροσκαφών της Airbus και για πολλά άλλα, η επενδυτική Griffon Capital ανακοίνωνε την πρόθεσή της να αντλήσει 100 εκατ. ευρώ για το νέο ταμείο της, το Iran Flagship Fund, που θα επενδύει σε ιρανικές μετοχές.

Πρόκειται για επενδυτική που έχει έδρα στην Τεχεράνη, επενδύει σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Τεχεράνης και έχει δημιουργηθεί από ομάδα διεθνών και Ιρανών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Ιρανοβρετανός Ξανιάρ Καμανγκάρ. «Είναι αδύνατον να αγνοήσουμε μια αγορά αυτού του μεγέθους, και το Ιράν έχει μια ιστορία που μας αναγκάζει να ενδιαφερθούμε», δήλωσε ο Παγιάμ Μαλαγερί, επικεφαλής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Griffon.

Το χρηματιστήριο του Ιράν είναι το πέμπτο σε μέγεθος στη Μέση Ανατολή, με κεφαλαιοποίηση ύψους 90 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα δε με τον Ρεζά Σολτανζαντέχ, συνεργάτη της ACL Assets Management, που ειδικεύεται στο Ιράν, οι εισροές κεφαλαίων στην ιρανική αγορά ενδέχεται να φθάσουν το 1 δισ. δολάρια σε διάστημα 6 ώς 8 μηνών μετά την άρση των κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, εκτιμάται πως οι εισροές στη Σαουδική Αραβία, της οποίας το χρηματιστήριο είναι το μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή, ανέρχονται σε 343,5 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τον Καμανγκάρ, είναι πρώην στέλεχος της Deutsche Bank AG που εγκατέλειψε τη γερμανική τράπεζα προ διετίας για να ιδρύσει την Griffon μαζί με άλλους επενδυτές όταν ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οπως έχει τονίσει ο ίδιος στο Business Insider, δεν τον ενθουσιάζει τόσο η προοπτική ενίσχυσης των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου όσο η τόνωση των καταναλωτικών δαπανών από πλευράς μιας οικονομίας που έμεινε κλειστή επί χρόνια. Εχει τονίσει, μάλιστα, πως η μεσαία τάξη του Ιράν είναι «σε απίστευτο βαθμό καταναλωτές» και έχει προβλέψει πως, «όταν ανοίξει η οικονομία της χώρας, οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν σε δυσανάλογο βαθμό». Προεξοφλεί, όμως, παράλληλα πως στον ίδιο βαθμό θα επωφεληθούν και όσες επιχειρήσεις θα απευθυνθούν στους καταναλωτές. Τις εκτιμήσεις του επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία, που φέρουν το 94% των Ιρανών να έχει πιστωτική κάρτα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αίγυπτο είναι μικρότερο του 20%.