ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» ομολόγων 46% ζήτησε το Πουέρτο Ρίκο από πιστωτές του

puerto1

Αναδιάρθρωση του χρέους του που προβλέπει την κατά 46% μείωσή του μέσω ανταλλαγής ομολόγων προτείνει τώρα στους πιστωτές του το Πουέρτο Ρίκο. Τους υπόσχεται, μάλιστα, ότι, βάσει του σχεδίου που τους παρουσίασε, θα μπορούν να ανακτήσουν το αρχικό ποσό της επένδυσής τους.

Χθες δημοσιοποίησε τη σχετική πρόταση που αφορά μείωση του χρέους της υπεράκτιας κτήσης των ΗΠΑ στα 26,5 δισ. δολάρια από τα 49,2 δισ. δολάρια και περιορισμό των ετήσιων πληρωμών του στο 15% των εσόδων της κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, καθιστά κατά κάποιον τρόπο τους πιστωτές του μετόχους στην όποια ανάπτυξή του με ομόλογα συνδεδεμένα με αυτήν.

«Τελικά, μάλλον θα υπάρξει συμβιβασμός για "κούρεμα", ίσως λίγο χαμηλότερα του 46%», προεξοφλεί ο Ματ Ντάλτον, διευθύνων σύμβουλος της Belle Haven Investments, που εποπτεύει επενδύσεις αξίας 3,8 δισ. δολαρίων σε ομόλογα περιφερειακών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Πουέρτο Ρίκο. Η πρόταση για αναδιάρθρωση προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που κρατούν τώρα οι πιστωτές του Πουέρτο Ρίκο με δύο νέους τίτλους: το ομόλογο βάσης, που θα έχει σταθερό επιτόκιο και οι τόκοι του θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2018, και το ομόλογο ανάπτυξης, που θα πληρώνεται μόνον όταν τα έσοδα του νησιού υπερβαίνουν τις βασικές προβλέψεις χάρη στην ανάπτυξή του.

Στη σχετική του ανακοίνωση υποστηρίζει πως οι πιστωτές θα λαμβάνουν έτσι μερίδιο από την οικονομική ανάκαμψη του νησιού και, με τον τρόπο αυτόν, θα μπορούν να ανακτήσουν το αρχικό ποσό της επένδυσής τους. Κι αυτό γιατί κάθε έτος που θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο ανάπτυξης οι πιστωτές θα λαμβάνουν έως και το 25% των εσόδων του νησιού.