Επιβράδυνση για έκτο κατά σειρά μήνα δείχνει ο κινεζικός PMI

Επιβράδυνση για έκτο κατά σειρά μήνα δείχνει ο κινεζικός PMI

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση του Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών τον Ιανουάριο στην Κίνα στις 49,4 μονάδες σηματοδοτεί τον έκτο κατά σειρά μήνα απωλειών, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας βαίνει προς επιβράδυνση. Υπό το πρίσμα αυτό και σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις μεγάλων ομίλων για απογοητευτικά αποτελέσματα δημιουργήθηκε αναταραχή στις κινεζικές αγορές. Σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις μετοχών, οι οποίες θεωρούνται και οι πιο εκτεταμένες σε μηνιαία βάση από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, συγκεκριμένα, χθες ο δείκτης παρουσίασε κάμψη 1,8%, κλείνοντας στις 2.688,85 μονάδες. Συνολικά τον Ιανουάριο είχε απώλειες της τάξεως του 24%.

Ειδικότερα, η τιμή μετοχής της πετρελαϊκής PetroChina υποχώρησε χθες, αφότου προειδοποίησε ότι τα ετήσια έσοδά της ενδέχεται να ελαττωθούν έως και κατά 70%. Η τιμή της μετοχής του τραπεζοασφαλιστικού κολοσσού China Life Insurance είχε απώλειες έως και σε επίπεδα ναδίρ 14μήνου. Αφορμή υπήρξε το ότι το 2015 είχε κέρδη τα οποία υστερούσαν των προβλέψεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του έτους ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει εμφανίσει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των παγκόσμιων δεικτών αναφοράς, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι μια επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και η εξασθένηση του γουάν στα χαμηλότερα πενταετίας θα επισπεύσουν τις ήδη μεγάλες εκροές κεφαλαίων από την Κίνα.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Γουίλιαμ Γουόνγκ, επικεφαλής των πωλήσεων τίτλων στον χρηματιστηριακό οίκο Shenwan Hongyuan Group, πως παρατηρείται απογοήτευση στην αγορά, επειδή τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή δεν φανερώνουν σημάδια ανάκαμψης. «Αναφορικά με την τρέχουσα εβδομάδα, οι συναλλαγές θα παραμείνουν περιορισμένου ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Γουόνγκ. Χθες, ειδικότερα, ο Δείκτης Κινεζικών Επιχειρήσεων Χανγκ Σενγκ υποχώρησε 1,2% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Δείκτης Χανγκ Σενγκ αναδιπλώθηκε πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες με απώλειες 0,5%.

Τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης εξασθένησε στις 49,4 μονάδες. Πρόκειται για τον έκτο κατά σειρά μήνα, με τον δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 50 μονάδων, τα οποία και διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του κλάδου. Πρόκειται για την πιο μακράς διαρκείας κάμψη από τις αρχές του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής. Επίσης, υποχώρηση εμφάνισαν τον Ιανουάριο και οι δείκτες για τις νέες παραγγελίες εξαγωγών και για τις εισαγωγές.

«Οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων επιδεινώνονται με ήπιους ρυθμούς, ενώ παραγωγή και απασχόληση περιστέλλονται ταχύτερα», παρατηρεί ο Αντριου Σάλιβαν, γενικός διευθυντής του επενδυτικού οίκου Haitong International Securities στο Χονγκ Κονγκ. «Η κινεζική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι πρέπει για να στηρίξει την οικονομία, προκειμένου να ανακάμψει. Ωστόσο, βρίσκεται ενώπιον μειζόνων θεμάτων όπως η μεταρρύθμιση των κρατικών ομίλων και η ανάπτυξη του κλάδου παροχής υπηρεσιών, ενώ αυτήν την περίοδο δεν είναι εύκολο να προσεταιριστεί τα υψηλόβαθμα στελέχη της λόγω της εκστρατείας κατά της διαφθοράς». Τέλος, αναφέρεται ότι ο ΡΜΙ των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,5 μονάδες τον Ιανουάριο από το ρεκόρ των 54,4 μονάδων του Δεκεμβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή