Μείωση επιτοκίου από ΕΚΤ σύντομα προεξοφλούν οι αγορές

Μείωση επιτοκίου από ΕΚΤ σύντομα προεξοφλούν οι αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου καθώς η αγορά προεξοφλεί περαιτέρω χαλάρωση νομισματικής πολιτικής. Οι σχετικές προσδοκίες έχουν, άλλωστε, ενισχυθεί μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια δίνοντας ώθηση στις αγορές ομολόγων ανά τον κόσμο. «Η φημολογία πως επίκειται μείωση επιτοκίων συνεχίζεται με τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία», σχολίασε χθες ο Ράινερ Γκίντερμαν, αναλυτής της Commerzbank.

Από πλευράς της ΕΚΤ, πάντως, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ. της, εξέφραζε την ελπίδα ότι οι αγορές δεν θα προεξοφλήσουν κινήσεις της Τράπεζας τον Μάρτιο μετά τις υπερβολικές προσδοκίες που υπήρξαν τον Δεκέμβριο. Ερωτώμενος μάλιστα εάν θα έχει νόημα να μειωθούν άλλα επιτόκια πέραν του βασικού καταθέσεων, όπως το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ο κ. Νοβότνι χαρακτήρισε «πολύ πρόωρη» οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος. Οι κανόνες που διέπουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, δεν της επιτρέπουν να αγοράσει ομόλογα με αποδόσεις χαμηλότερες του επιτοκίου δανεισμού της, που σήμερα βρίσκεται στο 0,30%. Κατά συνέπεια η ΕΚΤ, που τον Ιανουάριο ενεργοποίησε εκ νέου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας ομόλογα αξίας 62,4 δισ. ευρώ, πρέπει να στραφεί στην αγορά μεγαλύτερου όγκου μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, των bunds, έχει υποχωρήσει στο 0,236% καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Τότε ένα κύμα μαζικών πωλήσεων ομολόγων είχε οδηγήσει τις αποδόσεις τους από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα σε πάνω από το 1% μέσα σε λίγες εβδομάδες. Παράλληλα, άλλωστε, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας έχουν υποχωρήσει κατά 2 μ.β. στο 2,67% και δεν επηρεάστηκαν από τη διαφωνία που εξέφρασε η Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας και τις «μεγάλες διαφωνίες» που τόνισε ότι εκδηλώθηκαν στις σχετικές συνομιλίες. Δεν επηρεάστηκαν, άλλωστε, και από το γεγονός ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας. Σημειωτέον ότι ο DBRS είναι ο μοναδικός μεταξύ των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης που δίνουν στην Πορτογαλία βαθμολογία επένδυσης. Επίσης ας σημειωθεί ότι μετά τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία, η τάση για υποχώρηση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων είναι γενικότερη και πέραν της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή