Στο ιστορικά χαμηλό 4,5% υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία

Στο ιστορικά χαμηλό 4,5% υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα του 4,5% υποχώρησε ο δείκτης της ανεργίας στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2015, υποδηλώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης οικονομίας στην αναταραχή των διεθνών αγορών. Στην δε Ευρωζώνη, ο μέσος όρος μειώθηκε στο 10,4% χάρις στη Γερμανία, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2011. Η Ελλάδα και η Ισπανία, ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν δραματικά υψηλούς δείκτες άνω του 20%, στο 24,5% και 20,8% αντίστοιχα. Τους χαμηλότερους δείκτες, στο 4,5%, εμφανίζουν η Τσεχία και η Γερμανία.

Με την αρωγή κυρίως των γυναικών, που αναζητούν μαζικά θέσεις εργασίας στη Γερμανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 4,5%, αγγίζοντας δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Αναφορικά, τώρα, με τον αριθμό των ανέργων, αυτοί τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 20.000 στα 2,73 εκατομμύρια άτομα. Από πλευράς τους οι αναλυτές του Bloomberg έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη μείωση κατά 8.000 άτομα τον Δεκέμβριο.

Η ευρωστία της αγοράς εργασίας στη Γερμανία καταδεικνύει ότι η εγχώρια ζήτηση δεν κάμπτεται από το αντίξοο διεθνές περιβάλλον. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η ζήτηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει ό,τι περιέγραψε ως μια«καλή και σταθερή κατάσταση για τη χώρα». Προς επίρρωσιν όλων αυτών, η απασχόληση ενισχύεται ανεξαρτήτως του ότι το 2015 η Γερμανία δέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Ως κινητήριος μοχλός θεωρείται η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό κατά την τελευταία δεκαετία. Το 2014 σχεδόν το 73% των γυναικών απασχολούνταν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή