ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιτότητα στη Ρωσία λόγω βουτιάς του «μαύρου χρυσού»

oilplatform1

H λήψη μέτρων λιτότητας στη Ρωσία θα έχει επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση όσο η οικονομία αποδυναμώνεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τη μεγάλη μεταβλητότητα στην ισοτιμία του ρουβλίου, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η Fitch αναγνωρίζει πως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν μετριάσει τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ρωσίας που έχουν προκληθεί από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, η εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων θα αναχαιτίσει κάθε δυναμική ανάκαμψης στην οικονομία.

Η Ρωσία χάνει κρατικά έσοδα της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων όσο υποχωρεί η τιμή του του πετρελαίου κατά ένα δολάριο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναλογούν στο 70% των κρατικών εσόδων της Ρωσίας. Σημειωτέον ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και του Μπρεντ στις διεθνείς αγορές έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% από τα μέσα του 2014, οδηγώντας σε έλλειμμα τους προϋπολογισμούς των ισχυρών πετρελαϊκών κρατών. Για να αναχαιτίσει η κεντρική τράπεζα τη διολίσθηση του ρουβλίου έχει προχωρήσει σε αυξήσεις του βασικού επιτοκίου μέχρι το 17% στη διάρκεια του τελευταίου 18μήνου. Σήμερα το βασικό επιτόκιο έχει αναπροσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα και ειδικότερα στο 11%, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείει μια εκ νέου αύξηση εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί πάνω από το υφιστάμενο 12,9%.

Η Fitch προβλέπει πως θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% αντί προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5% λόγω της μεγαλύτερης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και της αρνητικής επίδρασης των περικοπών στις κρατικές δαπάνες. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2016, η κυβέρνηση έχει ζητήσει περικοπές δαπανών της τάξεως των 9 δισ. δολαρίων από τα υπουργεία, ενώ αυστηρά όρια έχουν τεθεί σε μισθούς και συντάξεις. Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ και αναμένεται να διατηρήσουν το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ. Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής οικονομίας στην κατηγορία ΒΒΒ-. Τονίζει, τέλος, πως το πιστωτικό προφίλ της χώρας δεν είναι πλήρως προστατευμένο παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των επιπτώσεων από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.