Η μείωση εξαγωγών εξανεμίζει τα οφέλη της Τουρκίας από τη φθηνή ενέργεια

Η μείωση εξαγωγών εξανεμίζει τα οφέλη της Τουρκίας από τη φθηνή ενέργεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπάρξει καθαρό όφελος για την οικονομία της Τουρκίας από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς το όποιο πλεονέκτημα επισκιάζεται εν μέρει από την πτώση των εξαγωγών και την υποχώρηση των εισροών κεφαλαίων από τις πετρελαϊκές χώρες, καταλήγει έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. «Αυτό που προσφέρουν οι χαμηλές τιμές ενέργειας με ένα ελκυστικότερο κόστος εισαγωγών εξανεμίζεται εν μέρει από την πτώση των εξαγωγών και την υποχώρηση των εισροών κεφαλαίων», αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor’s Αάρτι Σακχούγια. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά πως η Τουρκία έχει το πιο αδύναμο προφίλ μεταξύ των οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου, καθώς είναι εκτεθειμένη σε απότομες διακυμάνσεις του οικονομικού κλίματος και της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη στην τουρκική οικονομία, προειδοποιώντας, ωστόσο, για την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας από μια απότομη εκροή ξένων κεφαλαίων.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στις πετρελαϊκές χώρες αναλογούν στο 20% των εξαγωγών της χώρας σε όρους δολαρίου, τονίζει η Standard & Poor’s. Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2015, οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες παρουσίασαν πτώση 15% από την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Την ίδια ώρα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία από αυτές τις χώρες υποχώρησαν πάνω από 20% το 2015 σε σχέση με το 2014.

Αν και έχει υπάρξει βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αυτό δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των ισορροπιών. To έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, οδηγώντας σε έλλειμμα 12μήνου στα 34,7 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, το έλλειμμα θα έχει μειωθεί στα 32 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2015, φθάνοντας το 4,4% του ΑΕΠ. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων υποχώρησαν κατά 212 εκατ. δολάρια το 12μηνο που έληξε τον Νοέμβριο.

Η Standard & Poor’s τονίζει πως οι εισροές κεφαλαίων δεν διοχετεύονται τόσο σε μετοχές αλλά σε τίτλους χρέους, από τα τέλη του 2009. Παράλληλα, η αύξηση των επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο, στην κατανάλωση και στην παροχή υπηρεσιών σε κλάδους εκτός του τουριστικού δεν καταλήγουν ως έσοδα σε ξένο νόμισμα. «Ενας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η πιθανότητα να μην είναι δυνατή η μετακύλιση του εξωτερικού χρέους της, προκαλώντας αιφνίδια αναχαίτιση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα», αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή