Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανέκαμψαν ελαφρά χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την υποχώρηση που είχαν σημειώσει εκ νέου το βράδυ της Πέμπτης, όταν άρχισαν να εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Αργά χθες το απόγευμα το αργό ΗΠΑ σημείωνε άνοδο 0,4% στα 31,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχυόταν κατά 0,2% στα 34,53 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί άνοδος του μαύρου χρυσού σε επίπεδα ακόμη και πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, καθώς η προσδοκία για μείωση της παραγωγής συνδυάστηκε με την υποχώρηση του δολαρίου στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο. Εν μέσω, πάντως, εντεινόμενης ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την παγκόσμια ζήτηση, στο σύνολο της εβδομάδας η τιμή του αργού ΗΠΑ υποχώρησε 5,3% και του Brent κατά 0,6%.

Κέρδη 8,9% για τον χρυσό

Tη μεγαλύτερη άνοδο στις αγορές εμπορευμάτων έχει παρουσιάσει η τιμή του χρυσού από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας κέρδη 8,9% λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που προκάλεσε πτώση του δολαρίου. Τα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια στις διεθνείς αγορές και μια εξασθένηση του νομίσματος ενισχύει αυτόματα τις τιμές τους. Την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού έφθασε τα 1.158,91 δολάρια η ουγγιά από τα 1.128,71 δολάρια τη Δευτέρα, με εβδομαδιαία άνοδο 2,69%. Είναι πρώτη φορά από τον Οκτώβριο που η τιμή του χρυσού κινείται πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων 200 συνεδριάσεων. Αναλυτές θεωρούν πως είναι πιθανό να εξαντληθεί αυτό το ράλι. Θα εξαρτηθεί, σε κάθε περίπτωση, από την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας, καθώς υποψίες για μια επιδείνωση των επιδόσεων ωθούν τους επενδυτές σε καταφύγια όπως είναι ο χρυσός. Το δολάριο παρουσίασε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2009, διότι μειώνονται οι πιθανότητες για επιπλέον αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της Fed, καθώς η δημιουργία μόνο 200.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα καταδεικνύει πως η αμερικανική οικονομία επηρεάστηκε από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H αύξηση του επενδυτικού ρίσκου της Ελλάδας, που επανήλθε μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αποτυπώθηκε στην αύξηση των αποδόσεων στο 10ετές και 3ετές κρατικό ομόλογο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,45% από 9,25% που ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου την περασμένη Δευτέρα ανήλθε στα 63,80 λεπτά του ευρώ, ενώ χθες υποχώρησε στα 63,00 λεπτά. Το 3ετές ομόλογο είχε απόδοση 11,10% στην έναρξη της εβδομάδας και την Παρασκευή αναρριχήθηκε στο 11,25%. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου χθες υποχώρησε στα 83,30 λεπτά από 83,50 λεπτά που είχε αποτιμηθεί το ομόλογο την 1η Φεβρουαρίου 2016. Το spread του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στις 916 μονάδες βάσης, ξεκινώντας από τις 892 μονάδες βάσης στην αρχή της πέμπτης εβδομάδας του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή