Φθηνό πετρέλαιο και επιβράδυνση ανάπτυξης στην Κίνα χαράσσουν την πολιτική των κεντρικών τραπεζών

Φθηνό πετρέλαιο και επιβράδυνση ανάπτυξης στην Κίνα χαράσσουν την πολιτική των κεντρικών τραπεζών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα αποτελούν προσδιοριστικούς παράγοντες στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να εισαγάγει αρνητικό επιτόκιο (-0,1%) στους τρεχούμενους λογαριασμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην κεντρική τράπεζα. Η εν λόγω κίνηση οδήγησε την Τράπεζα της Ιαπωνίας στην ομάδα των κεντρικών τραπεζών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), Τράπεζα της Δανίας, Τράπεζα της Ελβετίας, Τράπεζα της Σουηδίας) που χρησιμοποιούν τα αρνητικά επιτόκια ως μέσο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, σε μια περίοδο που εντείνονται οι αποπληθωριστικές τάσεις και αυξάνεται η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο αντιπρόεδρος Στάνλεϊ Φίσερ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ σε πρόσφατες δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η Fed θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική με βάση τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος της Fed δεν απέκλεισε την υιοθέτηση νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής. Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων, μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί στις ΗΠΑ. Αλλωστε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, στις ασκήσεις προσημείωσης ακραίων καταστάσεων του 2016 για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, έχει θέσει στο δυσμενές σενάριο, ως υπόθεση εργασίας, την υποχώρηση των βραχυχρόνιων επιτοκίων κάτω του μηδενός.

Η εισαγωγή των αρνητικών επιτοκίων έχει τεθεί ως πιθανό ενδεχόμενο από τη Fed από τον Σεπτέμβριο του 2015, κατόπιν σχετικής εισήγησης του επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη, Ναραγιάνα Κοτσερλακότα. Εντούτοις, τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του, την ακύρωση προγραμματισμένης δημοπρασίας 10ετών κρατικών ομολόγων προς ιδιώτες επενδυτές και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η απόδοσή τους θα κινηθεί κάτω του μηδενός, καθώς το 70% των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας στη δευτερογενή αγορά έχουν ήδη αρνητικά επιτόκια. Η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να δέχεται σοβαρά πλήγματα από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή