Μείωσε τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων

Μείωσε τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προειδοποίηση πως η αστάθεια στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την Κίνα ενδέχεται να ανακόψουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, μείωσε χθες τις προσδοκίες της αγοράς για νέες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Η ακρόασή της ενώπιον του Κογκρέσου, στη διάρκεια της οποίας εκινείτο ανοδικά η Wall Street, φάνηκε να ενσωματώνει τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στους οικονομολόγους η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο μετά την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία από την αρχή του νέου έτους. Ωστόσο η κ. Γέλεν εμφανίστηκε μεν λιγότερο αισιόδοξη από τον Δεκέμβριο αλλά επέμεινε στη θετική αποτίμησή της για την αμερικανική οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων. Εξίσου θετική είναι, άλλωστε, η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας όπως παρουσιάζεται στην εξαμηνιαία έκθεση της Fed.

Αναφερόμενη στους κινδύνους που απορρέουν από τη ραγδαία επιβράδυνση στην Κίνα, την αστάθεια στις αγορές και την άνοδο του δολαρίου, η κ. Γέλεν τόνισε πως «αν αυτές οι εξελίξεις επιμείνουν, θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας» και προειδοποίησε πως όσα συμβαίνουν εκτός ΗΠΑ είναι δυνατόν να πλήξουν τη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές. Προσέθεσε, ωστόσο, πως «η μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και το φθηνό πετρέλαιο μπορούν να εξουδετερώσουν εν μέρει το πρόβλημα». Επικαλούμενη, άλλωστε, τη βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι αυξήσεις των μισθών και οι νέες θέσεις εργασίας μπορούν να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Τα τελευταία στοιχεία φέρουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας να επιβραδύνεται στο 0,7% τον Δεκέμβριο αλλά την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 4,9% καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008.

Υπεραμυνόμενη, έτσι, της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων, η κ. Γέλεν υποστήριξε πως η νομισματική πολιτική της Fed παραμένει αναπτυξιακή και επέμεινε πως με σταδιακή προσαρμογή των επιτοκίων η οικονομική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί με «ήπιο ρυθμό» και η αγορά εργασίας θα βελτιωθεί περαιτέρω.

Εξάλλου, στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την οικονομία, η Fed υπογραμμίζει πως ο αμερικανικός τραπεζικός τομέας επιδεικνύει αντοχή στις πιέσεις από την πτώση του πετρελαίου και στην επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές εταιρικού χρέους, καθώς οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχουν «περιορισμένη» έκθεση σε εταιρικό χρέος. Επισημαίνει, πάντως, πως ο εκτεταμένος δανεισμός εταιρειών εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα καθιστά ορισμένες από αυτές ευάλωτες στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Προειδοποιεί, τέλος, πως αν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και στις αναδυόμενες οικονομίες, θα μπορούσαν να ενταθούν οι πιέσεις στις ΗΠΑ μέσω οικονομικών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η πρόεδρος της Fed προέβλεψε πως η ανάπτυξή της θα επιταχυνθεί σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως εν μέρει η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αυτοτροφοδοτείται, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε χώρες με μεγάλο μεταποιητικό τομέα όπως η Κίνα, όπως και το πλεόνασμα εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, πλήττει όσες χώρες εξάγουν πετρέλαιο και μέταλλα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, την οποία και ανέφερε ως καίριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία, η κ. Γέλεν υπογράμμισε πως οι δείκτες δεν καταδεικνύουν ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας της αλλά οι επανειλημμένες πτώσεις του νομίσματός της «έχουν εντείνει την αβεβαιότητα για τη συναλλαγματική της πολιτική και τις προοπτικές της οικονομίας της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή