Η Κομισιόν ερευνά χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ

Η Κομισιόν ερευνά χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σκάνδαλο ενδέχεται να προστεθεί στη σειρά υποθέσεων χειραγώγησης των αγορών που έχουν απασχολήσει τις ρυθμιστικές αρχές τα τελευταία χρόνια όπως εκείνα του επιτοκίου Libor και της αγοράς συναλλάγματος. Επειτα από σχετικές καταγγελίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνες σε σημαντικό αριθμό τραπεζών υπόπτων για τη χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ.

Το θέμα αφορά ειδικότερα την αγορά ομολόγων SSA, τα οποία εκδίδουν υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, τα οποία έχουν συνήθως τη ρητή ή σιωπηρή εγγύηση των κρατών.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει σε πολλές τράπεζες ερωτηματολόγια με τα οποία ζητάει να ενημερωθεί για τις τιμές των εν λόγω ομολόγων. Σύμφωνα με την υπηρεσία IFR του Reuters, έχουν προηγηθεί ανάλογες έρευνες σε τέσσερις διαπραγματευτές ομολόγων SSA που έχουν έδρα το Λονδίνο. Τις έρευνες αυτές διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς οι εν λόγω διαπραγματευτές έχουν κινήσει υποψίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση των τιμών των ομολόγων. Ειδικότερα, διερευνώνται καταγγελίες εναντίον τεσσάρων διαπραγματευτών πως είχαν συμφωνήσει τα επίπεδα των τιμών ενώ παράλληλα αντάλλασσαν πληροφορίες για ορισμένα είδη ομολόγων δολαρίου στα λεγόμενα chatrooms, στα ηλεκτρονικά δωμάτια διαλόγου που είχαν δημιουργήσει για να διευκολύνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες, πρόκειται για διαπραγματευτές ομολόγων στις τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Credit Agricole, Nomura και Credit Suisse. Σημειωτέον ότι η Credit Suisse ήταν ανάμεσα στις τράπεζες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και βρέθηκαν πέρυσι στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εν αναμονή του πορίσματος των ερευνών από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι τέσσερις ύποπτοι υπάλληλοι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους παίρνοντας μαζί τους υλικό της δουλειάς τους.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times σχολιάζει πως οι έρευνες ξεκίνησαν ταυτοχρόνως τόσο από πλευράς ΗΠΑ όπως και από την Κομισιόν. Αν και τα πορίσματά τους εντείνουν τις υποψίες, θα προστεθούν στα δύο άλλα σκάνδαλα χειραγώγησης που ακόμη εκκρεμούν ώς ένα βαθμό. Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής για το εν λόγω σκάνδαλο έχει καταδικαστεί μόνον ο Τομ Χέις, πρώην στέλεχος των τραπεζών City και UBS, και συγκεκριμένα σε 11 χρόνια κάθειρξη. Αντιθέτως, έξι άνδρες που κατηγορούνταν ότι είχαν συνεργαστεί μαζί του με σκοπό τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor αθωώθηκαν τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή