Ιαπωνία: Επιδιώκει στήριξη διεθνών αγορών από το G20

Ιαπωνία: Επιδιώκει στήριξη διεθνών αγορών από το G20

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συντονισμένη αντίδραση από το G20 απέναντι στην κατάρρευση των διεθνών αγορών θα επιδιώξει η Ιαπωνία, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων στο Τόκιο. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε (φωτ.), συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, για να συζητήσουν τη μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων –λόγω απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία– και τη μεγάλη ενίσχυση του γιεν, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.

Ο κ. Κουρόντα απέκλεισε το σενάριο που θέλει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα για την ενίσχυση της οικονομίας, να ευθύνεται από τις μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων από το χρηματιστήριο του Τόκιο. Την Παρασκευή, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες άνω του 5%, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 21,44% από τις αρχές του έτους. Διψήφια ποσοστά με απώλειες έχουν, αντίστοιχα, καταγράψει χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε στο ναδίρ τριετίας την Παρασκευή.

«Εξήγησα το σκεπτικό της Τράπεζας της Ιαπωνίας πίσω από την πολιτική ποσοτικής επέκτασης και των αρνητικών επιτοκίων», δήλωσε ο κ. Κουρόντα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. «Δεν θεωρώ πως τα αρνητικά επιτόκια κρύβονται πίσω από τη μεγάλη αναταραχή των αγορών», προσέθεσε κ. Κουρόντα. Τον προηγούμενο μήνα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο -0,1% για να αποθαρρύνει τις τράπεζες από το να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους και να μην τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Απώτερος στόχος αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα των τιμών κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα του 2% αντί του 0,2% που ισχύει σήμερα. Στην επίτευξη αυτού του στόχου δεν βοηθά η ενίσχυση του γιεν, το οποίο έχει αναρριχηθεί στο υψηλό 15μήνου έναντι του δολαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή