ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και Γερμανία

container

Ο κομβικός ρόλος της γερμανικής οικονομίας στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2015, ενώ η εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ιταλία γεννά προβληματισμό για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος που προμηνύεται, ούτως ή άλλως, δύσκολο για όλον τον κόσμο. Το 2016 έχει ξεκινήσει απότομα, με την ανησυχία των επενδυτών να αντανακλάται από τη μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Στη Γερμανία και την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,3% το δ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Αναχαιτιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Γερμανίας διαδραμάτισε η υποχώρηση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 1,6% τον Δεκέμβριο. Ας μη λησμονείται, επίσης, η απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Στη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας επισημαίνεται πως η οικονομία θα ακολουθήσει μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της εύθραυστης κατάστασης που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία.

Στην Ιταλία, η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά μόνον 0,1% το δ’ τρίμηνο από το 0,2% ένα τρίμηνο πριν. Συνεχίζεται, κατά συνέπεια, η πτώση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ που σημειώνεται από το α’ τρίμηνο του 2015 (0,4%) και το β’ τρίμηνο (0,3%), θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη της οικονομίας που πάλευε μια ολόκληρη τριετία να ξεφύγει από μια επίμονη ύφεση.

Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη Γαλλία το δ’ τρίμηνο στο 0,2% από το 0,3% αποδίδεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού. Η ισπανική οικονομία πορεύτηκε με δυναμικό βηματισμό και ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 0,8% το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία καταγράφηκε μετριοπαθής αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή του ΑΕΠ στην αυστριακή οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο ενισχύθηκε κατά 0,4% το δ’ τρίμηνο από το 0,5% το γ’ τρίμηνο.