Αμετάβλητη η ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και Γερμανία

Αμετάβλητη η ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και Γερμανία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κομβικός ρόλος της γερμανικής οικονομίας στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία για την ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2015, ενώ η εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ιταλία γεννά προβληματισμό για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος που προμηνύεται, ούτως ή άλλως, δύσκολο για όλον τον κόσμο. Το 2016 έχει ξεκινήσει απότομα, με την ανησυχία των επενδυτών να αντανακλάται από τη μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Στη Γερμανία και την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,3% το δ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Αναχαιτιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Γερμανίας διαδραμάτισε η υποχώρηση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 1,6% τον Δεκέμβριο. Ας μη λησμονείται, επίσης, η απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Στη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας επισημαίνεται πως η οικονομία θα ακολουθήσει μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της εύθραυστης κατάστασης που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία.

Στην Ιταλία, η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά μόνον 0,1% το δ’ τρίμηνο από το 0,2% ένα τρίμηνο πριν. Συνεχίζεται, κατά συνέπεια, η πτώση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ που σημειώνεται από το α’ τρίμηνο του 2015 (0,4%) και το β’ τρίμηνο (0,3%), θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη της οικονομίας που πάλευε μια ολόκληρη τριετία να ξεφύγει από μια επίμονη ύφεση.

Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στη Γαλλία το δ’ τρίμηνο στο 0,2% από το 0,3% αποδίδεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού. Η ισπανική οικονομία πορεύτηκε με δυναμικό βηματισμό και ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 0,8% το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία καταγράφηκε μετριοπαθής αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή του ΑΕΠ στην αυστριακή οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο ενισχύθηκε κατά 0,4% το δ’ τρίμηνο από το 0,5% το γ’ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή