ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Γερμανοί δικαστές κρίνουν ξανά το QE

draghi

Στην κρίση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας τίθεται για δεύτερη φορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης προκαλώντας την μήνιν Γερμανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγγειλε το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2012, δύο μήνες αφ’ ότου είχε κατορθώσει να επαναφέρει ως διά μαγείας την ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, δηλώνοντας αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ. Προβλέπει πως η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστο όγκο χρέους για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες και να τις κρατήσει εντός Ευρωζώνης. Κρίνοντας το πρόγραμμα επικίνδυνο για την Ευρωζώνη, ομάδα Γερμανών πολιτικών προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους, που αρχικά φάνηκε να συντάσσεται με τους εχθρούς του προγράμματος. Στη συνέχεια, όμως, το δικαστήριο προτίμησε να αποφύγει την ευθύνη και στις αρχές του 2014 αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το επίμαχο πρόγραμμα «δεν αποτελεί υπέρβαση των εξουσιών της ΕΚΤ» όπως το κατηγόρησαν οι Γερμανοί πολιτικοί. Μολονότι δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, το εν λόγω πρόγραμμα είναι εκείνο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και όχι το υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα της Deutsche Welle, από την έκβαση της υπόθεσης κρίνονται πολλά, ενώ παράλληλα μπορεί να γεννηθούν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος της χώρας.