ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδυτές φοβούνται, οι τράπεζες πιέζονται

specialist1

Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ κάνει πολλούς επενδυτές να αναρωτηθούν: οδεύουμε προς μία ακόμη τραπεζική κρίση;

Ο τραπεζικός δείκτης KBW, ο οποίος περιλαμβάνει 24 μεγάλες και περιφερειακές τράπεζες, έχει υποχωρήσει κατά 19% από την αρχή του έτους και κατά 26% από το προηγούμενο υψηλό του επίπεδο, τον Ιούλιο. Ορισμένες μετοχές τα έχουν πάει ακόμη χειρότερα. Τις προηγούμενες ημέρες, οι μετοχές των Bank of America, Citigroup και JPMorgan είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων (-29% για την πρώτη, -27% για τη δεύτερη και -13% για την τρίτη). Είναι σαφές ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών αντανακλά την αναταραχή στις αγορές πρώτων υλών, την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκ νέου οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε τι βαθμό θα πλήξουν τις τράπεζες τα προαναφερθέντα προβλήματα παραμένει ασαφές. Οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν πως θα έρθουν μεγάλες απώλειες, μήνυμα που είναι σαφές αν συγκρίνει κανείς την κεφαλαιοποίηση ορισμένων τραπεζών με τη λογιστική τους αξία ή με την καθαρή αξία ενεργητικού τους. Οταν οι επενδυτές προβλέπουν απώλειες από δάνεια, τότε τιμολογούν την αξία μιας τραπεζικής μετοχής κάτω από τη λογιστική της αξία. Σε αυτή την άβολη θέση βρίσκονται σήμερα μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, αφού είναι σαφές πως οι επενδυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθούν οι ζημίες τους από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Παράλληλα, οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν και στις ΗΠΑ αρνητικά επιτόκια, κάτι που θα περιόριζε την κερδοφορία των τραπεζών και θα αποτελέσει εντελώς αντίθετη εξέλιξη από αυτή που περίμεναν έχοντας στο μυαλό τους ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα αύξανε τα επιτόκια δανεισμού το 2016. Ενας ειδικός ο οποίος είχε προβλέψει την πτώση της κερδοφορίας είναι ο Τσαρλς Πιμπόντι της εταιρείας αναλύσεων Portales Partners στη Νέα Υόρκη. Στα μέσα Αυγούστου, ο κ. Πιμπόντι είχε προειδοποιήσει τους πελάτες του ότι είχε ήδη κορυφωθεί η κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών. Σήμερα ο κ. Πιμπόντι λέει ότι είναι υπερβολικό το ξεπούλημα ορισμένων τραπεζικών μετοχών.

Αν και προβλέπει μείωση της κερδοφορίας τους φέτος και του χρόνου, υποστηρίζει πως οι ζημίες τους από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο υποδηλώνει η πτώση των μετοχών τους.

«Οι ζημίες τους δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην μπορούν να τις απορροφήσουν με βάση τα κέρδη τους», λέει ο κ. Πιμπόντι, προσθέτοντας ότι η λογιστική αξία των αμερικανικών τραπεζών θα αυξηθεί λίγο το επόμενο διάστημα. Οπότε, γιατί υποχωρεί η μετοχή τους; Κατά τον κ. Πιμπόντι, ο κύριος λόγος για το υπερβολικό ξεπούλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές αναγκάζονται να κλείσουν θέσεις που είχαν πάρει το περασμένο καλοκαίρι, όταν αναμενόταν ευρέως ότι θα αυξηθούν τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού και μαζί τους η κερδοφορία των τραπεζών.

Ενας ακόμη βετεράνος αναλυτής των τραπεζικών μετοχών, ο κ. Ρίτσαρντ Μπόουβ της Rafferty Capital Markets, λέει ότι η αγορά φοβάται πως θα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα που οι επενδυτές δεν έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα και το οποίο θα μειώσει την κεφαλαιοποίησή τους. «Οποιοδήποτε στοιχείο και αν εξετάσει κανείς, θα αντιληφθεί πως είναι γεγονός ότι σήμερα οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν το 1990 ή το 2008». Το γεγονός ότι υποχωρούν τόσο πολύ οι τραπεζικές μετοχές οφείλεται, κατά τον κ. Μπόουβ, στη βαθιά δυσπιστία που τρέφουν οι επενδυτές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τις κανονιστικές τους αρχές. «Κανείς δεν πιστεύει ότι έχει αλλάξει η τραπεζική βιομηχανία. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι αποτελεσματικά όσα έχει κάνει η κυβέρνηση», υποστηρίζει ο κ. Μπόουβ. Βασικός λόγος για τον σκεπτικισμό των επενδυτών είναι οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που έδιναν τράπεζες και κανονιστικές αρχές λίγο πριν από την κρίση του 2008. Κατά τον βετεράνο αναλυτή, οι τράπεζες είναι σήμερα πολύ ασφαλέστερες απ’ όσο πιστεύουν οι επενδυτές και μόνο μια ύφεση τόσο μεγάλη όσο αυτή του 2008 θα μπορούσε να τις πλήξει σοβαρά.