«Πυρηνική απειλή» για τις ΗΠΑ οι μεγάλες τράπεζες

«Πυρηνική απειλή» για τις ΗΠΑ οι μεγάλες τράπεζες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες εκ των αμερικανικών τραπεζών αποτελούν «πυρηνική απειλή» για την αμερικανική οικονομία και θα έπρεπε να διαχωριστούν, δήλωσε ο κ. Νιλ Κασκάρι, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) της Μινεάπολης και εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της τραπεζικής διάσωσης το 2008.

Κατά τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη, οι μεγαλύτερες εκ των αμερικανικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι «υπερβολικά μεγάλες ώστε να επιτραπεί η χρεοκοπία τους». Το Κογκρέσο θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο «γενναίων λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια για πάντα αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Κασκάρι, κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας ομιλίας του από τότε που ορίστηκε πρόεδρος της Fed Μινεάπολης. «Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική και διαρκή απειλή για την οικονομία μας». Για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, ο κ. Κασκάρι παρομοίασε χοντρικά τις μεγάλες τράπεζες με πυρηνικό αντιδραστήρα. «Αν επιτραπεί η τήξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, τότε το κόστος θα είναι αστρονομικό για την κοινωνία. Δεδομένου αυτού του κόστους οι κυβερνήσεις θα πράξουν ό,τι μπορούν ώστε να σταθεροποιήσουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα προτού χάσουν τον έλεγχο», είπε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Κασκάρι, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός καθώς είχε οργανώσει τη διάσωση, ύψους 700 δισ. δολαρίων, των αμερικανικών τραπεζών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το 2008, είπε ότι πρέπει «να εξεταστεί σοβαρά ο διαχωρισμός των μεγάλων τραπεζών σε μικρότερες, λιγότερο διασυνδεδεμένες, λιγότερο σημαντικές τράπεζες». Μια άλλη λύση θα ήταν, είπε ο κ. Κασκάρι, να μετατραπούν οι τράπεζες σε δημόσιους οργανισμούς, «εξαναγκάζοντάς τις να διαθέτουν τόσο πολλά κεφάλαια, ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η χρεοκοπία τους».

Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση από το 2010, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτρέψουν μια ακόμη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, δεν επαρκούν και προειδοποίησε ότι «δεν θα αντιληφθούμε τον ερχομό της επόμενης κρίσης». Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ασκήσει σημαντική πίεση για να προφυλάξει την υπάρχουσα δομή του και έχει ορθώσει ατελείωτες αντιρρήσεις ώστε να αποτρέψει θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος, τόνισε ο κ. Κασκάρι. «Εχει έρθει ο καιρός να υπερβούμε στενά συμφέροντα και να επιλύσουμε το πρόβλημα. Είναι υπερβολικά μεγάλες οι απειλές (που θα μπορούσαν να προκύψουν) αν δεν το πράξουμε».

Ο κ. Μπέρνι Σάντερς, ένας εκ των δύο υποψηφίων των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, έχει ζητήσει τον διαχωρισμό των μεγάλων τραπεζών και την επιβολή νέου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Υπάρχουν σημεία στον λόγο σας τα οποία θα περίμενες κανείς να ακούσει από τον Σάντερς ή την Ελίζαμπεθ Γουόρεν (σ.σ. γερουσιαστής υπέρμαχος αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Δεν (ακούμε) αυτά που θα περίμενε κανείς», παρατήρησε ο συντονιστής της δημόσιας συζήτησης που είχε διοργανώσει το Ινστιτούτο Brookings, στο πλαίσιο της οποίας μίλησε και ο κ. Κασκάρι. «Αν δεν ήμουν πρόθυμος να βγω μπροστά και να μοιραστώ τις ανησυχίες που έχω, τότε δεν θα έκανα (σωστά) τη δουλειά μου», απάντησε ο κ. Κασκάρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή