Ιρανικά ομόλογα αγοράζει το νορβηγικό fund

Ιρανικά ομόλογα αγοράζει το νορβηγικό fund

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που διαθέτει κεφάλαια ύψους 810 δισ. δολαρίων, αποφάσισε να επεκτείνει τις επενδύσεις του σε ομόλογα του δημοσίου του Ιράν, καθώς η τεράστια ιρανική οικονομία επιστρέφει στην παγκόσμια οικονομία. Στη σχετική ανακοίνωση του νορβηγικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται πως η Νορβηγία είχε «παγώσει» κάθε επένδυση στο χρέος του ιρανικού δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2014 στο πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας οι οποίες αίρονται καθώς η χώρα κατέληξε σε συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και εφεξής θα ισχύουν μόνο για τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το Ιράν μπορεί να αποτελέσει τον τέλειο προορισμό για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, που έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαιά του από τα έσοδα του πετρελαίου και τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές καθώς επιδιώκει να αυξήσει τις αποδόσεις του. Την ίδια στιγμή η οικονομία του Ιράν αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τα ομόλογα έχουν διπλάσιες αποδόσεις από τα αντίστοιχα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων ύψους περίπου 4,5 δισ. δολαρίων φτάνουν στο 20% όταν τα πενταετή ρωσικά και τουρκικά ομόλογα προσφέρουν αποδόσεις 10,39% και 10,57% αντιστοίχως. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η αγορά ιρανικών ομολόγων θα καταστεί μάλλον πιο ελκυστική για τους ξένους, μιας και η χώρα επιδιώκει την αναβάθμιση του χρέους της από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, κάτι που θα της επιτρέψει να εκδώσει νέα ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή