Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο που σημείωσαν στο σύνολο της εβδομάδας χάρη στη συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για πάγωμα της παραγωγής. Ο λόγος είναι ότι παράγοντες της αγοράς αμφισβητούν το αν θα τηρηθεί η συμφωνία αλλά και το αν αρκεί να παγώσει η παραγωγή για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Προς επίρρωσιν των επιφυλάξεων αυτών, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε πως η χώρα του «δεν είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή». Ετσι η εβδομάδα που είδε τις τιμές του «μαύρου» χρυσού να ανακάμπτουν σε επίπεδα ακόμη και πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε χθες με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται οριακά πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 32,18 δολάρια το βαρέλι.

Επενδυτική επιλογή ο χρυσός

Σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων οι επενδυτές του χρυσού αισθάνονται ολοένα και πιο δικαιωμένοι, τουλάχιστον όπως οι αναλυτές της αγοράς πολύτιμων μετάλλων επισημαίνουν. Τον Ιανουάριο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά τη Δανία, την Ευρωζώνη, τη Σουηδία και την Ελβετία προχώρησε σε αρνητικά επιτόκια. Σήμερα οι χώρες, οι οποίες αντιστοιχούν στο σχεδόν 25% της διεθνούς οικονομίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι αντιμέτωπες με αρνητικά επιτόκια και βραδυπορούσα ανάπτυξη, ενώ ο χρυσός εμφανίζεται ως η άριστη επενδυτική επιλογή. Η εξέλιξη αυτή συνιστά δραστική αλλαγή, δεδομένου πως η τιμή του χρυσού κατακρημνίστηκε σε επίπεδα ναδίρ πενταετίας τον Δεκέμβριο εν όψει της πρώτης αύξησης επιτοκίων από τη Fed σε μία δεκαετία. «Τοποθετήστε 1 εκατ. δολάρια στην τράπεζα και σε ένα χρόνο θα λάβετε πίσω ένα ποσόν 990.000 δολαρίων» παρατηρεί ο Μαρκ Φάμπερ, εκδότης της έκθεσης για τις τάσεις της αγοράς «Gloom, Boom & Doom Report». «Θα προτιμούσα ένα στέρεο νόμισμα, δηλαδή χρυσό». Από τις αρχές της χρονιάς η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε σε ποσοστό 15% στα 1.219,14 δολάρια η ουγγιά, υπερβαίνοντας την απόδοση εμπορευμάτων, κρατικών, ομολόγων των κύριων νομισμάτων και των χρηματιστηριακών δεικτών.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σημαντική αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων κατεγράφη την προτελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας στις 1.079 μ.β. για να υποχωρήσει στις 999 μ.β. την Πέμπτη και την Παρασκευή να ενισχυθεί στις 1.025 μ.β. Το 10ετές ομόλογο είχε τιμή στα 58,50 λεπτά του ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ στην αρχή της εβδομάδας είχε μέση τιμή στα 55,80 ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 10,45% στο τέλος της εβδομάδας από 11,05% την περασμένη Δευτέρα. Το 2ετές ομόλογο εμφάνισε μέση τιμή στα 90,50 λεπτά στη χθεσινή συνεδρίαση με την απόδοση να κυμαίνεται στο 11,50% από 13,85% που ήταν η απόδοση στην έναρξη της εβδομάδας. Το 3ετές ομόλογο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με τιμή στα 81,30 λεπτά και απόδοση στο 12,30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή