Υποχώρηση ευρώ εν μέσω προσδοκιών για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Υποχώρηση ευρώ εν μέσω προσδοκιών για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να προχωρήσουν σε πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Εντούτοις, η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης προϋποθέτει ότι θα υιοθετηθεί και από τις άλλες δύο μείζονες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, το Ιράν και το Ιράκ, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το εάν μπορεί τελικά να εφαρμοστεί. Παρόλο που αξιωματούχοι του Ιράκ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να υιοθετήσει την εν λόγω απόφαση, εντούτοις θέτουν ως προϋπόθεση ότι και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συμφωνήσουν στο πάγωμα της παραγωγής, ανεξάρτητα από το αν αποτελούν μέλη ή όχι του ΟΠΕΚ.

Βασικός συντελεστής αβεβαιότητας ως προς την τελική εφαρμογή της συμφωνίας θεωρείται ότι αποτελεί το Ιράν, το οποίο παρά την πτώση της διεθνούς ζήτησης και τη σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει την παραγωγή (και τις εξαγωγές) στα προ της επιβολής κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα επίπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η τιμή του Brent διαπραγματευόταν την Παρασκευή πάνω από τα 34 δολ./βαρέλι για δεύτερη συνεχή ημέρα έπειτα από πτώση κοντά στα 27 δολ. πριν από περίπου ένα μήνα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα συνεχιστεί η υπερπροσφορά παραγωγής πετρελαίου (στο 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η μερική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε στην ανοδική προσπάθεια των περισσότερων διεθνών χρηματιστηρίων τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές όμως να φαίνεται ότι διατηρούν γενικότερα επιφυλακτική στάση κυρίως λόγω των ανησυχιών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Στις αγορές συναλλάγματος, το γιεν αποδείχθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε ένα από τα νομίσματα με τα υψηλότερα συγκριτικά κέρδη επωφελούμενο από την περιορισμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Στον αντίποδα, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Η ανησυχία για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών επηρέασε επίσης αρνητικά το νόμισμα με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί εκ νέου κάτω από το 1,1100 την Παρασκευή για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή