Φόβοι για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση το 2016

Φόβοι για επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση το 2016

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι επενδυτές ευελπιστούν να μην υποστούν απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους έως το τέλος του 2016, και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν στο ακέραιο τα κεφάλαιά τους, παραβλέποντας την προοπτική να αυξηθούν οι αποδόσεις στις τοποθετήσεις τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, όπου το ήμισυ των πελατών της εκφράζει ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2016.

«Οι διαχειριστές κεφαλαίων φοβούνται μην τυχόν το αρνητικό κλίμα των αγορών υπερισχύσει στην παγκόσμια οικονομία και πυροδοτηθεί η ύφεση», αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας. Περίπου το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα προβλέπουν πως τα διεθνή χρηματιστήρια θα παρουσιάσουν αρνητικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν πως θα πρέπει να γίνει αναφορά στον ισχυρό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καταναλωτής στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. «Ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις σχετικά με την κατανάλωση καταδεικνύουν αξιόλογες πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο, επί τρίτο συναπτό μήνα», αναφέρεται στην έκθεση.

Κατεβάζουν ταχύτητα

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας πως οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Προβλέπεται, ειδικότερα, πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% μέσα στο 2016, όσο το 2015, και θα είναι χαμηλότερο κατά 0,3% από την εκτίμηση που είχε δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. «Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντικοί», αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού. «Ορισμένες αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε απότομες διακυμάνσεις των ισοτιμιών τους και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται στο δημόσιο χρέος».

Από τις αρχές του έτους, οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν παρουσιάσει μεγάλες απώλειες, λόγω του προβληματισμού για αναχαίτιση της παγκόσμιας ανάπτυξης από την επιβράδυνση της Κίνας και τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και μία διετία, επειδή η τιμή του αργού πετρελαίου διολίσθησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Στην Κίνα, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6,5% το 2016 και 6,2% το 2017, δηλαδή αρκετά χαμηλά από το 7% που θεωρείται αναγκαίο για να μην υπάρξει επιβράδυνση. Ενόψει της συνάντησης των G20, των είκοσι ισχυρότερων χωρών του αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, ο ΟΟΣΑ παρότρυνε τις κυβερνήσεις τους να εξετάσουν την υιοθέτηση περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Καταφύγιο ο χρυσός

Ενδεικτικό στοιχείο της μεγάλης αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου είναι η άνοδος της τιμής του χρυσού, που θεωρείται παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 15% και εμφανίζει τις υψηλότερες αποδόσεις στις αγορές των εμπορευμάτων το 2016. Η Τζορτζέτ Μπόιλ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής στα πολύτιμα μέταλλα της ABN Amro, αύξησε τις προβλέψεις για την τιμή του χρυσού από τα 900 δολάρια την ουγγιά στα 1.300 δολάρια. «Σε μια αγορά που ήταν πτωτική εδώ και καιρό, το κλίμα βελτιώνεται με άνοδο», αναφέρει η κ. Μπόιλ στην έκθεσή της. Λόγω του εύθραυστου οικονομικού κλίματος, η ΑΒΝ Amrο προβλέπει πως δεν θα αυξήσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως φαινόταν ότι θα έπραττε πριν από τη μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Αμερικανικά επιτόκια

Oι απότομες διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται στις διεθνείς αγορές, όσο θα επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες θα υιοθετούν όλο και περισσότερο πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Αυτή η εκτίμηση της Capital Group, ενός επενδυτικού ομίλου με κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων, προστίθεται στις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και προειδοποιούν για ένα πιο απαισιόδοξο μέλλον στην παγκόσμια οικονομία. Η υψηλή μεταβλητότητα θα επιμείνει, κατά πάσα πιθανότητα, όσο τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών κινούνται κάτω από το μηδέν και ο αποπληθωρισμός είναι πια «πραγματική απειλή» στην Ιαπωνία και στην Eυρώπη, αναφέρει η Capital Group σε σημείωμα που απευθύνεται σε πελάτες της. Τονίζει, μάλιστα, πως ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί, και έτσι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο στην οικονομία, μια πρόβλεψη που συμμερίζονται και άλλοι επενδυτικοί οίκοι, έπειτα από την κλιμάκωση της μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές από τις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή