Ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομία των ΗΠΑ

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομία των ΗΠΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Η εξέλιξη καταδεικνύει πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την επιβολή περιοριστικής πολιτικής. Σκοτεινή κηλίδα στην εικόνα της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί, όμως, η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11% στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και έφθασαν τα 5,47 εκατομμύρια ακίνητα. Κατέγραψαν, άλλωστε, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η είδηση αποτελεί ευοίωνη εξέλιξη, καθώς οι προβλέψεις των οικονομολόγων κατέτειναν σε μια μείωση των μεταπωλήσεων κατοικιών κατά 2,9%. Τα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών αποτελούν την τελευταία θετική ένδειξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και έρχονται να προστεθούν στις ενθαρρυντικές ειδήσεις για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και την απασχόληση.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των εξελίξεων καταδεικνύει πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανέκτησε εν μέρει την κεκτημένη ταχύτητα που είχε χάσει όταν επιβραδύνθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τότε ο ρυθμός ανάπτυξης δεν υπερέβη το 0,7%. Η είδηση των αυξημένων μεταπωλήσεων κατοικιών έπεισε τους οικονομικούς αναλυτές να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, και τώρα οι εκτιμήσεις συμφωνούν σε έναν ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,4%. Την ίδια στιγμή, πάντως, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, και συγκεκριμένα στις 92,2 μονάδες, ενώ βρισκόταν στις 97,8 τον Ιανουάριο. Ο φορέας που δίνει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία απέδωσε την υποχώρηση σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας οφειλόμενο στην πτώση των αγορών και τις αρνητικές εντυπώσεις για την εικόνα των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή