Ο… κατήφορος της στερλίνας, εν μέσω δηλώσεων για Brexit

Ο… κατήφορος της στερλίνας, εν μέσω δηλώσεων για Brexit

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 2009 υποχώρησε η στερλίνα έναντι του δολαρίου, εξαιτίας δηλώσεων υψηλόβαθμων παραγόντων της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η αβεβαιότητα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επηρεάζει το νόμισμα. Ο διοικητής της Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ και άλλα στελέχη της επισήμαναν χθες πως μία εξασθενημένη στερλίνα ενδεχομένως να αντισταθμίσει άλλες αδυναμίες της βρετανικής οικονομίας και να βοηθήσει στην αναθέρμανση του πληθωρισμού. Επιπλέον, ο κ. Κάρνεϊ έσπευσε να διευκρινίσει πως το πιστωτικό ίδρυμα δεν παίρνει θέση για την έκβαση του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, οπότε και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως συνέκρινε την εξασθένηση της στερλίνας με το τι είχε συμβεί στο νόμισμα κατά την εκστρατεία πριν από το σκωτσέζικο δημοψήφισμα το 2014.

Η κατά 1,8% κατακρήμνιση της στερλίνας από την αρχή της εβδομάδας ήταν και η μεγαλύτερη από την 6η Μαΐου 2010, οπότε και πάλι είχε την ίδια απώλεια, εξαιτίας του ότι είχαν διεξαχθεί εκλογές χωρίς να αναδείξουν κυβέρνηση. Η καθοδική πορεία της λίρας Αγγλίας ξεκίνησε με αφορμή τις δηλώσεις του δημοφιλούς δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος την Κυριακή έλαβε σαφώς θέση υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως παρατηρεί ο Ντάνιελ Μπρίχον, υπεύθυνος συναλλαγματικής στρατηγικής στην Deutsche Bank στο Λονδίνο, «η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit) επηρεάζει εμφανώς τη στερλίνα, αλλά τα διαρθρωτικής υφής προβλήματα, όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δημιουργούσαν ερωτηματικά ήδη από το παρελθόν. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τώρα, μία υποτίμηση της στερλίνας πιθανώς και να τονώσει τον πληθωρισμό, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια ενδεικτική τάση».

Κατά την Deutsche Bank, η οποία είναι συγκρατημένη ως προς την πορεία της λίρας Αγγλίας, η ισοτιμία προς το δολάριο θα φθάσει στο τέλος του 2016 τα 1,28 δολάρια. Στις χθεσινές απογευματινές συναλλαγές η στερλίνα είχε απώλεια 0,9% στα 1,4028 δολάρια, ενώ προηγουμένως είχε βυθιστεί περαιτέρω στα 1,4017 δολάρια, δηλαδή άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Μάρτιο του 2009. Αναφορικά με το ευρώ, η στερλίνα χθες υποχώρησε 0,8% στις 78,54 πένες προς το ευρώ, ενώ τη Δευτέρα είχε πτώση 0,9%. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας επαυξάνει τις ζημίες που υπέστησαν οι χρηματιστές από τη χρονική μετάθεση των στοιχημάτων τους για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων, τέλος, άσκησε καθοδικές πιέσεις στη στερλίνα, με αποτέλεσμα από τις αρχές του τρέχοντος έτους να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών-μελών της «Ομάδας των Δέκα» (G10).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή