Το Σίτι δεν φοβάται μόνο το Brexit

Το Σίτι δεν φοβάται μόνο το Brexit

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιτείνει την αγωνία στο Σίτι του Λονδίνου. Εντούτοις, το κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γηραιάς ηπείρου έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές από το εάν οι Βρετανοί εισακούσουν τον δήμαρχο του Λονδίνου και αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Πάντως, μία τέτοια έκβαση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι βέβαιο πως δεν θα βοηθήσει τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους της βρετανικής πρωτεύουσας. Λόγου χάριν, η Μπάρμπαρα Μπέτσερ, αναλύτρια της Deutsche Bank επισημαίνει: «Μία έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα σημάνει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Βρετανία ως κόμβο παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνον για τις δραστηριότητες στην Ε.Ε. των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και για τις δραστηριότητες των τραπεζών διεθνώς τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ε.Ε.».

Ενδεχομένως ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα να μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία στην ηπειρωτική Ευρώπη ή να μετακινήσουν θέσεις εργασίας, όπως αναφέρει η Deutsche Bank. Ανάλογες επισημάνσεις είχαν κάνει κατ’ ιδίαν από πέρυσι υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη. Ο επικεφαλής της HSBC μίλησε ανοιχτά στις αρχές της εβδομάδας, δηλώνοντας ότι η τράπεζά του μετά ένα Brexit θα μετακινήσει σχεδόν 1.000 θέσεις εργασίας στο Παρίσι. Ωστόσο, παρά τις συγκεκαλυμμένες ή και τις όχι και τόσο συγκεκαλυμμένες απειλές, το Σίτι ήδη τελεί υπό πίεση σε θέματα θέσεων εργασίας και στο πώς θα προασπιστεί την κυρίαρχη παρουσία του στην Ευρώπη. Κι αυτό συνέβαινε ακόμα και προτού τεθεί θέμα με την Ε.Ε. Λόγου χάριν, ειδικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα περιστέλλουν τα τμήματά τους στα πάγια εισοδήματα και τις συναλλαγές σε εμπορεύματα ως απάντηση στις δέσμες ρυθμίσεων, οι οποίες καθιστούν αυτές τις δραστηριότητες λιγότερο επικερδείς. Στις κορυφαίες διεθνούς βεληνεκούς επενδυτικές τράπεζες τα έσοδα από τη διαχείριση των παγίων εισοδημάτων και τα επίπεδα προσωπικού υποχώρησαν κατά 30% από το 2010 έως το 2015.

Σε μία γενικότερη προσέγγιση, η ασθενική αύξηση εσόδων στον τραπεζικό κλάδο προσδίδει μεγαλύτερη έμφαση στις δαπάνες ως τον καλύτερο τρόπο να ενισχυθεί η κερδοφορία. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική έχουν καταβαραθρωθεί 15% από το 2010 και μέχρι σήμερα, εντούτοις τα κόστη εξακολουθούν με επιμονή να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ανεξαρτήτως απολύσεων. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι επίκεινται περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας. Εν τω μεταξύ, το διογκούμενο κόστος των προσλήψεων στο Λονδίνο δυσχεραίνει και το να παραμείνει μεγάλος αριθμός εργαζομένων εκεί, όταν θα αναλάβουν να το κάνουν άλλες πόλεις. Η βρετανική πρωτεύουσα είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας η ακριβότερη πόλη για ενοικίαση επαγγελματικών χώρων στην Ευρώπη. Κατά μέσο όρο τα ετήσια κόστη μίσθωσης φθάνουν τα 122 δολάρια το τετραγωνικό εν συγκρίσει με τα 56,75 δολάρια στο Παρίσι και τα 53,25 δολάρια στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού ομίλου Knight Frank. Η αύξηση του κόστους διαμονής εκτινάσσει και το κόστος ζωής με τη μέση τιμή κατοικίας στο Λονδίνο να ανέρχεται 13% τον Δεκέμβριο από τον Δεκέμβριο του 2014 στις 431.053 στερλίνες. Τέλος, αναφέρεται πως ήδη μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν μετακινηθεί σε μικρότερες πόλεις της Βρετανίας, όπως το Μπερνμάουθ, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, αλλά και σε τοποθεσίες σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή