Ζημίες μετρoύν οι κινεζικές επιχειρήσεις από την υποτίμηση του γουάν

Ζημίες μετρoύν οι κινεζικές επιχειρήσεις από την υποτίμηση του γουάν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλοένα και μεγαλύτερο φαίνεται πως θα είναι για τις κινεζικές επιχειρήσεις το κόστος από την πρόσφατη υποτίμηση του γουάν. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη και τη Σενζέν, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερες ζημίες, λόγω ισοτιμιών και υψηλότερου κόστους δανεισμού. Το γουάν μέχρι πρότινος ακολουθούσε πορεία σταθερής ανατίμησης και αιφνιδιαστικά υποτιμήθηκε. Ορισμένοι όμιλοι, όπως ο κατασκευαστικός Shimao, έσπευσαν τότε να αντικαταστήσουν τον δανεισμό τους σε ξένο νόμισμα, αλλά πλέον ήταν πολύ αργά. Υπάρχουν άνω των 200 κινεζικών εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες έχουν εκδώσει ομόλογα είτε σε δολάρια ΗΠΑ είτε σε δολάρια Χονγκ Κονγκ και δημοσιεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα σε γουάν. Επιπροσθέτως, διατηρούν κοινοπρακτικά δάνεια και ομόλογα άνω των 364 δισ. δολαρίων και στα δύο προαναφερθέντα νομίσματα.

Σε μεγάλο βαθμό στα περισσότερα δάνεια δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη για αντιστάθμιση κινδύνου, και αυτό ήταν μέχρι πρόσφατα μια έξυπνη κίνηση. Oσες εταιρείες ήταν αρκετά μεγάλες και μπορούσαν να προσελκύσουν διεθνούς βεληνεκούς τράπεζες και επενδυτές δεν υπήρχε λόγος να δανειστούν σε δολάρια ΗΠΑ ή δολάρια Χονγκ Κονγκ. Το επιτόκιο ήταν πολύ χαμηλότερο, ενίοτε και κάτω από το ένα τρίτο των επιτοκίων στην Κίνα. Το γουάν σημείωνε άνοδο, οπότε σταδιακά, συν τω χρόνω, η καταβολή των τόκων μειωνόταν.

Ως αποτέλεσμα όσες κινεζικές εταιρείες δανείζονταν σε ξένο νόμισμα μπορούσαν να καταγράψουν και ανάλογα οφέλη. Αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει. Η υποτίμηση του γουάν έχει αντίκτυπο στη ρευστότητα των εταιρειών, δεδομένου ότι οι πληρωμές των τόκων διογκώνονται σε συνάρτηση με την άνοδο του δολαρίου. Παραδείγματος χάριν, ο όμιλος ακινήτων και ανάπτυξης οικιστικών σχεδίων της Sunac China Holdings είδε τις δαπάνες για τόκους να υπερδεκαπλασιάζονται τα τελευταία πέντε χρόνια στα 1,4 δισ. γουάν. Η εταιρεία διέθεσε το πρώτο ομόλογό της σε δολάρια το 2013 και σήμερα επωμίζεται δάνειο σε δολάρια, ύψους 9 δισ. δολαρίων. Κατά τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg, η ισοτιμία γουάν προς δολάριο έως το τέλος του χρόνου θα διαμορφωθεί στα 6,7 γουάν προς 1 δολάριο, δηλαδή θα είναι το νόμισμα 2,7% πιο αδύναμο.

Οι Rabobank και Citigroup προβλέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση από 7,5-7,2 γουάν προς 1 δολάριο. Τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα θα αποτυπώνουν, τέλος, τον αντίκτυπο από την υποτίμηση του 4,4% του γουάν, το 2015, και θα προοιωνίζονται περαιτέρω εξασθένηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή