Η Σ. Αραβία έριξε στα 32,7 δολ. το πετρέλαιο

Η Σ. Αραβία έριξε στα 32,7 δολ. το πετρέλαιο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα υποχώρηση οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η Σαουδική Αραβία δηλώνοντας, διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου Αλί αλ Ναϊμί, έτοιμη να συμβιβαστεί με μια τιμή στα 20 δολάρια το βαρέλι. Κι ενώ το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε χθες σε επίπεδα κάτω από τα 31 δολάρια και γύρω στα 32,70 δολάρια το βαρέλι το Brent, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα 35 δολάρια για το 2016.

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ διέψευσε κάθε προσδοκία για μείωση της παραγωγής, τονίζοντας ότι η συμφωνία με τη Μόσχα για πάγωμα της παραγωγής δεν αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξέφρασε, άλλωστε, την προσδοκία πως οι δυνάμεις της αγοράς θα επαναφέρουν την ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση εξωθώντας τις τιμές σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ώστε να εξαναγκάσουν παραγωγούς εκτός Μέσης Ανατολής με υψηλό κόστος να προχωρήσουν σε μειώσεις ή ακόμη και να βγουν από την αγορά. Προέβλεψε μάλιστα πως τότε θα αυξηθεί η ζήτηση και θα απορροφήσει το πλεόνασμα της παραγωγής. Με την τοποθέτησή του αυτή σε συνέδριο στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών στο Χιούστον, ο Σαουδάραβας υπουργός κάλεσε ευθέως όσες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν υψηλό κόστος παραγωγής είτε να προβούν σε περικοπές είτε να βγουν από την αγορά. Σύμφωνα, πάντως, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, αυτού του είδους η στρατηγική συνεπάγεται πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για ακόμη δύο χρόνια.

Στο μεταξύ η Fitch ανακοίνωσε ότι φέτος θα αξιολογήσει τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου βάσει της υπόθεσης ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα βρίσκονται στα 35 δολάρια το βαρέλι. Επικαλέστηκε το μεγάλο πλεόνασμα αποθεμάτων πετρελαίου που συσσωρεύτηκε εν μέσω ενός ήπιου χειμώνα, την αύξηση που σημείωσε τον Ιανουάριο η παραγωγή του ΟΠΕΚ υπερβαίνοντας τις προβλέψεις αλλά και τις διαρκώς εντεινόμενες ενδείξεις πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι φέτος ασθενέστερη από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού απευθύνονταν σαφώς στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, την οποία το Ριάντ προσπαθεί να εξωθήσει σε μείωση της παραγωγής. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, στο συνέδριο παρευρίσκονταν πολλά στελέχη των επιχειρήσεων αυτών, τις οποίες προσπαθεί να εξουδετερώσει το Ριάντ, και οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα. Εχοντας αυξήσει θεαματικά την παραγωγή της με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης, η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων έχει πλημμυρίσει την αγορά με πλεόνασμα «μαύρου χρυσού» οδηγώντας τις τιμές του σε πτώση 70% από τον Ιούνιο του 2014, όταν κυμαίνονταν σε επίπεδα πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Το πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου υπολογίζεται τώρα σε ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η πολιτική του Ριάντ έχει θέσει σε δεινή θέση 74 αμερικανικές εταιρείες. Ηδη ο επιμέρους δείκτης Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του S&P 500 έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 60% από τα μέσα του 2014 και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα αμερικανικών πετρελαϊκών που έχουν υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπίδια», έχουν σήμερα αποδόσεις άνω του 20%. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα από πλευράς ενεργητικού, η JPMorgan, υπολογίζει πως θα φτάσουν στα 500 εκατ. δολάρια οι προβλέψεις της έναντι ζημίας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει χορηγήσει σε εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου. Παράλληλα, όμως, προκαλείται πρόβλημα βιωσιμότητας στον πετρελαϊκό κλάδο άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, όπως η Νιγηρία και η Βενεζουέλα. Τόσο οι χώρες αυτές όσο και οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί όπως η Ρωσία προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο εντός του Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή