Υποχώρηση ευρώ, ενίσχυση γερμανικών ομολόγων εν αναμονή περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης από ΕΚΤ

Υποχώρηση ευρώ, ενίσχυση γερμανικών ομολόγων εν αναμονή περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης από ΕΚΤ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον μήνα Ιανουάριο αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 0,3% ετησίως έναντι αρχικής εκτίμησης 0,4%, παραμένοντας κάτω από τον μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ, «κοντά αλλά κάτω από 2%», για 48ο συνεχή μήνα. Επίσης, παρά τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι πληθωριστικές προσδοκίες για την οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, με τον σχετικό δείκτη (EUR Inflation Swap Forward 5y5y Index) να βρίσκεται στο 1,38% για πρώτη φορά στην ιστορία του. Επιπροσθέτως, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Μarkit για τον Σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα και βρέθηκε σε χαμηλό 13 μηνών (52,7 από 53,6), με τον υποδείκτη νέων παραγγελιών να μειώνεται για τρίτο συνεχή μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για υιοθέτηση νέου πακέτου μέτρων από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και την απομάκρυνση του κινδύνου διατήρησης του πληθωρισμού στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Οι υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών ευνόησαν τις αγορές κρατικών ομολόγων. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε στο τέλος της εβδομάδας που διανύσαμε σε νέο ιστορικά χαμηλό (-0,542%) ενώ ο δείκτης του 10ετούς βρέθηκε κοντά στο ιστορικό χαμηλό 0,05% που καταγράφηκε τον Απρίλιο 2015. Στις αγορές συναλλάγματος, εν αναμονή περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά υποχωρώντας στο 1,0950 δολάριο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες, όμως, μεταξύ των κύριων νομισμάτων παρουσίασε η στερλίνα εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit). Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας και των Ευρωπαίων εταίρων στη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα για τη διασφάλιση ενός «ειδικού καθεστώτος» για τη χώρα με στόχο την αποφυγή ενός Brexit, ο δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου και βουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών ανακοίνωσε την απόφασή του να ενταχθεί στο στρατόπεδο του Brexit, στέλνοντας τη στερλίνα κάτω από το 1,40 δολάριο για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή