Διαφωνία με Σόιμπλε, στήριξη σε Ντράγκι από Ντάισελμπλουμ

Διαφωνία με Σόιμπλε, στήριξη σε Ντράγκι από Ντάισελμπλουμ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασκούμενη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική αρχίζει να φέρνει σε αντιπαράθεση ακόμη και τους πιο στενούς συμμάχους στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. «Η δημοσιονομική, όπως και η νομισματική, πολιτική έχει φτάσει στα όριά της», δήλωσε χθες από τη Σαγκάη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν νομίζω ότι έχει φτάσει στο τέλος της η νομισματική πολιτική», ήταν η απάντηση του… Γερούν Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup.

Με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει πλέον έντονη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 και το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι θα αναθεωρήσει εκ νέου την πρόβλεψη για την ανάπτυξη ακόμη χαμηλότερα από το 3,4%, όπου την είχε μειώσει τον Ιανουάριο, η αντιπαράθεση μεταξύ σκληροπυρηνικών οπαδών της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πιο πραγματιστών και νουνεχών πολιτικών αναμένεται ότι θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Το νέο και απρόσμενο μέτωπο άνοιξε χθες στη Σαγκάη, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) λίγες ημέρες αφότου ΔΝΤ και ΟΟΣΑ είχαν ζητήσει από τις μεγάλες οικονομίες, ιδίως τις ανεπτυγμένες, να εφαρμόσουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και να κάνουν δημόσιες επενδύσεις ώστε να αποτρέψουν «εκτροχιασμό» της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Σόιμπλε διαφώνησε και απέρριψε κάθε πρόταση περί «χαλάρωσης» της ασκούμενης πολιτικής. «Αν θέλεις να πετύχεις ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας δεν υπάρχει εύκολος τρόπος προκειμένου να αποφύγεις τις μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Το να συζητάμε περί περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας απλώς μας αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά μας καθήκοντα… Εμείς δεν συμφωνούμε για πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

«Η δημοσιονομική, όπως και η νομισματική, πολιτική έχει φτάσει στα όριά της», υποστήριξε ο Β. Σόιμπλε σε εκδήλωση στη Σαγκάη, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αντιρρήσεις για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά οικονομικά ζητήματα, διαφώνησε πλήρως, υποστηρίζοντας ότι τοσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στην τόνωση της οικονομίας.

Χάνει συμμάχους

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνήθως είναι ο στενότερος σύμμαχος του κ. Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει εξαντλήσει τα όριά της και «ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, ωστόσο (τα μέτρα) θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί σωστά ώστε να παραμείνουν αποτελεσματικά». Ο πρόεδρος του Eurogroup προσέθεσε ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπουργοί Οικονομικών έχουν υπόψη τους τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χαλαρή νομισματική πολιτική. Η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δείχνει την απομόνωση του κ. Σόιμπλε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επί μήνες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί ότι προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματική η χαλαρή νομισματική πολιτική θα πρέπει να συμπληρώνεται από ανάλογη δημοσιονομική πολιτική. Διεθνείς οργανισμοί με κύρος όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ ζητούν εναγωνίως τη λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε χθες ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να επιτελέσουν και αυτές τον ρόλο τους. «Είναι κρίσιμης σημασίας τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας να έχουν δομή που να ενισχύει την εσωτερική ζήτηση… Για τον κόσμο συνολικά η εξαγωγή υπερβολικής αποταμίευσης και η μεταφορά της αδύναμης ζήτησης σε άλλες χώρες είναι τελικά παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», δήλωσε χθες από τη Σαγκάη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ στο G20 για μεταρρυθμίσεις

Εκκληση απευθύνει στις κυβερνήσεις ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) να κινητοποιηθούν επειγόντως και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να τονώσουν την παρατεταμένα αδύναμη ζήτηση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ενεργοποιήσουν ξανά την αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία καταρτίστηκε ενόψει της συνόδου του G20, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Ανχελ Γκουρία δήλωσε ότι «χρειάζονται εμπεριστατωμένες πολιτικές τόσο σε επίπεδο διαρθρωτικό όσο και νομισματικό και δημοσιονομικό». Οι μεταρρυθμίσεις στις ανεπτυγμένες, καθώς και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες άρχισαν να δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης το 2013-2014 και το 2015.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις στόχο έχουν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας και να αυξήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει αρκετά βήματα για να ενισχυθεί η καινοτομία ή να υπάρξει εξορθολογισμός του ρυθμιστικού πλαισίου, που αφορά την αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας. «Οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις και, εάν κινητοποιηθούν για να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα βελτιώσουν τις συνθήκες για επενδύσεις, καινοτομία, υψηλότερη παραγωγικότητα, ποιότητα απασχόλησης, ενώ θα διαμορφώσουν μια περισσότερο περιεκτική προσέγγιση της ανάπτυξης για να είναι διάχυτα τα οφέλη της σε όλη την κοινωνία», τόνισε ο κ. Γκουρία. Επιπλέον, αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, τόνισε ότι αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των κυβερνήσεων σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να επενδύσουν σε έργα υποδομών για αναζωογόνηση της ζήτησης και τόνωση της ανάπτυξης, βελτιώνοντας παράλληλα τα δημόσια οικονομικά. «Επιλέγοντας τα σωστά έργα, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές οικονομικής δραστηριότητας», υπογράμμισε τέλος ο Ανχελ Γκουρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή