ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα μειώνει το ποσοστό υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών

chi

Η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση κατά 0,5% του ποσοστού των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών (που επιβάλλεται στις καταθέσεις τους), καθώς η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας επισκιάζει τις ανησυχίες για την επίπτωση που θα υπάρξει από την επιπλέον πιστωτική χαλάρωση στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το μέτρο, το οποίο ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα και ισχύει από αύριο, θα απελευθερώσει κεφάλαια περίπου 700 δις γιουάν (περίπου 108 δις δολάρια) για χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων σηματοδοτεί μία αντιστροφή της θέσης της κεντρικής τράπεζας τους δύο τελευταίους μήνες, όταν είχε αντισταθεί στη χρήση τέτοιων μέτρων επιθετικής χαλάρωσης, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιέσεις εξασθένησης του γιουάν.

Τώρα, η σύνθλιψη της ρευστότητας, που αποτελεί απειλή για τη συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, καθίσταται η κορυφαία ανησυχία της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχο κοντά σε αυτή.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε περισσότερη σύγχυση για την κινεζική πολιτική. Η αιφνιδιαστική μείωση του ποσοστού υποχρεωτικών διαθεσίμων ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο της G20, που φιλοξένησε η Κίνα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι επεδίωξαν να καθησυχάσουν τους ξένους ομολόγους τους ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε εκούσια υποτίμηση του γιουάν για να βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές. Σήμερα, οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, ενώ το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων περίπου έναντι του δολαρίου.