Δεκαετία αβεβαιότητας θα φέρει το Brexit

Δεκαετία αβεβαιότητας θα φέρει το Brexit

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δεκαετία οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας με σοβαρότατες επιπτώσεις θα επιφέρει η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε ομάδα τεχνοκρατών για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Η έκθεση οξύνει περαιτέρω τη διαμάχη για το θέμα, καθώς μόλις διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο χαρακτηρίστηκε «Σχέδιο Φόβου» από τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές. Ο λόγος είναι ότι προεξοφλεί πως η χώρα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, με τις χώρες της Ε.Ε. και με τρίτες χώρες και αναπόφευκτα θα πληγούν έτσι οι εξαγωγές αυτοκινήτων, ο αγροτικός τομέας και οι υπηρεσίες.

Προειδοποιεί, επίσης, πως η συνεπακόλουθη αβεβαιότητα θα πλήξει την ισοτιμία της στερλίνας, τη χρηματαγορά και τις επενδύσεις στη χώρα, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης όσων Βρετανών εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπει επίσης πως θα κινδυνεύσουν ακόμη και τα δικαιώματα των Βρετανών ψαράδων να αλιεύουν σε ευρωπαϊκές θάλασσες εκτός Βρετανίας όπως στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ οι Βρετανοί δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στην υπηρεσία που ελέγχει και καταγράφει την ασφάλεια των φαρμάκων. «Μία ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. θα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας», τονίζει η σχετική έκθεση, που παράλληλα υπενθυμίζει στους Βρετανούς ότι η οικειοθελής αποχώρησης της χώρας τους μετά 43 χρόνια συμμετοχής στην Ε.Ε. συνεπάγεται και διακοπή της πρόσβασης σε σημαντικά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σύναψη νέων εμπορικών δεσμών με την Ε.Ε., προβλέπει πως δεν είναι δεδομένη καθώς κάθε νέα συμφωνία θα προϋποθέτει την έγκριση των 27 χωρών-μελών και κάθε χώρα θα προσπαθεί να διασφαλίσει το μεγαλύτερο όφελος και τις περισσότερες παραχωρήσεις από πλευράς της Βρετανίας. Παράλληλα, προειδοποιεί πως οι Βρυξέλλες θα έχουν κάθε λόγο να παρουσιάσουν τη Βρετανία ως παράδειγμα προς αποφυγήν, ενώ ακόμη και για τον παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας, τις ΗΠΑ, προειδοποιεί πως ίσως δεν προσέλθουν καν σε συνομιλίες με τη Βρετανία προτού ολοκληρώσουν τις δικές τους εμπορικές συμφωνίες με τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της έκθεσης, ο Ματ Χάνκοκ, μέλος της κυβέρνησης Κάμερον, τόνισε πως βασίζεται σε αριθμούς και όχι σε ρητορείες. Το σχόλιό του αποτελούσε μομφή προς τους ευρωσκεπτικιστές και οπαδούς της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από το επίμαχο δημοψήφισμα δεν έχουν ακόμη προτείνει ποιο οικονομικό μοντέλο μπορεί να ακολουθήσει η χώρα μετά το Brexit. Επικαλούμενος τα πορίσματα της έκθεσης, ο Χάνκοκ προέβλεψε ότι «η καταστροφική αβεβαιότητα θα θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουν οι Βρετανοί πολίτες».

Από το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, κατηγόρησε την κυβέρνηση Κάμερον ότι επιχειρεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους. Παράλληλα, ο Κρις Γκρέιλινγκ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και από τους κυβερνητικούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., αμφισβήτησε το συμπέρασμα της έκθεσης πως θα χρειαστεί μια δεκαετία για τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών, τονίζοντας πως το χρονικό αυτό διάστημα είναι το διπλάσιο από όσο χρειάστηκε η Βρετανία για να νικήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «υπάρχει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου από την Ισλανδία έως τα σύνορα της Ρωσίας, και η Βρετανία θα παραμείνει τμήμα αυτής της ζώνης ακόμη και ύστερα από μια απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή