Αποψη: Ο καλύτερος εαυτός της Μέρκελ εκφράζεται στο προσφυγικό

Αποψη: Ο καλύτερος εαυτός της Μέρκελ εκφράζεται στο προσφυγικό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ​​την αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό πρόβλημα και στις περιφερειακές εκλογές του επόμενου Σαββατοκύριακου στη Γερμανία θα κριθεί ουσιαστικά η πολιτική στάση την οποία θα κρατήσει και στη συνέχεια η καγκελάριος Μέρκελ, γύρω από αυτό το μείζον για την Ευρώπη ζήτημα, το οποίο κοντεύει, ως γνωστόν, να τινάξει το ενιαίο οικοδόμημα στον αέρα. Εως τώρα, πάντως, στο προσφυγικό πρόβλημα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό και ευχής έργον είναι τα γεγονότα να βοηθήσουν να μείνει προσηλωμένη στην ίδια πολιτική. Η ευρωπαϊκή αντίληψη της Μέρκελ στο προσφυγικό δεν έχει καμία σχέση με τη δογματική αντίληψη για το οικονομικό πρόβλημα του Νότου. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Μέρκελ διακήρυξε ότι είναι δουλειά της να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση του μεταναστευτικού και να χειριστεί το πρόβλημα σε πανευρωπαϊκή πολιτική βάση, δηλώνοντας πρώτη μάλιστα ότι είναι πρόθυμη η Γερμανία να απορροφήσει κοντά στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επισημαίνουμε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις για την πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό, με την οποία ταυτίζονται στην προκειμένη περίπτωση και τα συμφέροντα της Ελλάδας, απόλυτα.

Πρώτον, όπως ήδη τονίσαμε, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε τη σωστή ευρωπαϊκή θέση τον Σεπτέμβριο για το προσφυγικό, σε αντίθεση με τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες με φόβο απέναντι στους ξένους, με εύκολο λαϊκισμό και πολιτική μυωπία υπερθεμάτισαν στο κλείσιμο των συνόρων. Μάλιστα, πάρα τις όποιες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της Γερμανίας, την πτώση της δημοτικότητας της καγκελαρίου κ.ο.κ., η κ. Μέρκελ παρέμεινε συνεπής στην πολιτική της θέση. Δεύτερον, η Αγκελα Μέρκελ δεν δείχνει να φοβάται που μένει μόνη σε αυτό το τόσο σκληρό και τόσο κρίσιμο παιγνίδι για την εξέλιξη της Ευρώπης και την επιβίωσή της ως ενιαίας οντότητας. Η στάση της δεν συγκρίνεται με εκείνη του Ολάντ, που έδειξε κατώτερος των περιστάσεων βάζοντας το κεφάλι του κάτω από το χαλί. Ποιος να το περίμενε, από την άλλοτε περήφανη και γεμάτη αυτοπεποίθηση Γαλλία, να τρομοκρατείται τώρα από τις εξελίξεις και να ξεχνάει κάθε έννοια αλληλεγγύης… Η αποσυναρμολόγηση του γαλλογερμανικού άξονα, το έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, αποδυναμώνει σοβαρά την προοπτική της Ευρώπης, τη λήψη μεγάλων υπερεθνικών αποφάσεων. Τρίτον, μία ακόμη σημαντική επισήμανση είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μεταδίδει έναν αέρα νικητή, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα από τα γεγονότα. Εάν η αυριανή Σύνοδος Κορυφής βγάλει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν επιτευχθεί και οι κατάλληλες συμμαχίες πριν από αυτήν, τότε είναι ένα το κρατούμενο και είναι πολύ σοβαρό. Εάν στις τοπικές γερμανικές εκλογές επίσης, την επόμενη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ δεν πάθει ζημιά, τότε οι προσδοκίες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο για μια ευρωπαϊκού χαρακτήρα πολιτική διαχείριση του προσφυγικού θέματος. Προς γενικότερο όφελος και όφελος για την Ελλάδα.

Στην περίπτωση αυτή, εάν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, αναμφισβήτητα θα πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της καγκελαρίου της Γερμανίας. Ισως έτσι να φανεί, τότε, ότι η Μέρκελ μπορεί να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, υπερεθνικό και γόνιμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή